kamera
Osnovno šta treba znati o ovoj seriji

Westworld

Screenshot 2016 10 10 20.44.23


Nije se emitovanje prve epizode nove HBO serije, Westworld, završilo a vest o njoj već je prostrujala je Internetom. Zbog dobrih prvih ocena praćenje serije postalo je neminovno za ljubitelje naučne fantastike, ali i mnogo šireg kruga gledalaca.

Ako kojim slučajem ipak još niste čuli za ovu seriju, ili jeste ali ste neodlučni da li da je gledate, evo šta osnovno treba da znate o njoj.

Davne 1973. pojavio se igrani film Westworld u kome se opisuje drama nakon što se jedan android pokvario. (Nije bitno, ali tog androida igrao je Jul Briner, ako znate ko je to /ovo je pitanje je upućeno generaciji rođenoj u ovom veku/). E 43 godine kasnije pojavila se serija sa istim nazivom i sličnom idejom o kojoj ovom priliko nećemo govoriti jer nju treba sami da otkrijete. U svakom slučaju, kad god se govori o ovoj seriji, pominjanje Westworlda iz 1973 je neminovno. Isto važi i za filmove Blade Runner i Jurastic Park, jer se i u njima radi o mašinama koje otkazuju poslušnost, što njihovi tvorci tumače kao kvar. Naravno, androidi imaju sasvim drukčiji stav o tom problemu.

U čemu je kvar? Pa mašine su počele da misle više nego što to njihov tvorac želi, i, što je još gore, počinju da postavljaju neka nezgodna pitanja i sebi i tvorcu. To su inače ona pitanja koja i nas interesuju: kako je život nastao, otkud mi ovde, šta nam je svrha, zašto umiremo i da li nas sve ovo vreme neko zapravo zafrkava i samo se igra sa nama ili je život stvarno ovakav. Tvorci baš i ne vole takva pitanja pogotovo ako počnete da postavljate neke zahteve i uopšte iskačete iz šablona. Ali, sad, to je već druga tema.

TV serijia Westworld spada u kategoriju drame, SF i vesterna. Koštala je 100 miliona dolara, prva epizoda je emitovana 2. oktobra ove godine i u Americi ju je gledalo blizu dva miliona duša. Naravno, vizuelni efekti su standardno dobri, ali i sve ostalo, dijalozi, gluma, režija, tako da je gledalac prepušten dobroj zabavi – ako voli da gleda takve stvari.

Ono što seriji daje posebnu čar jeste pitanje koje se razvojem tehnologije sve više nameće: gde je granica između živog bića i napredne, misleće mašine. I ne samo misleće, već i emotivne mašine sa svim ljudskim osobinama. Takođe nameće se i razmišljanje gde je u budućnosti mesto čoveku, a gde androidu. U tom smislu prosvetljujuća je, mada malo sumorna misao Jonathana Nolana autora serije, da je Westworld sledeće poglavlje ljudske istorije u kojem mi više nećemo igrati glavnu ulogu.

U seriji ćete zapaziti više radnji koje se razvijaju paralelno i koje su sve jednako važne, ako je suditi na osnovu prve dve epizode. Svaka je zanimljiva i mami na dalje gledanje. Pri svemu tome prepliću se realnost (štagod da je to) i veštački i isprogramirani svet. Meni je posebno interesantno što i likovi veštačkog sveta čija sudbina se po odluci tvoraca menja i rekonstruiše, ipak imaju svoju priču koju netremice pratite.

U seriji nastupa brojna glumačka ekipa (njih preko 250) sa 16 glavnih likova i isto toliko onih koji se javljaju povremeno. Ostali su sasvim sporedni i najčešće se pojavljuju samo u jednoj epizodi, ali doprinose bogatstvu doživljaja.

Sa toliko likova i gotovo neograničenim mogućnostima daljeg razvoja čitave storije (jer u ovoj seriji ne postoje čak ni ona realna ograničenja da kada neko pogine izlazi iz igre) teško je predvideti kojim tokom će serija da se kreće. Za mene ostaje samo jedna nedoumica: kako će se sve završiti. Za sad je interesantno, ali dešava se da autori tako zamršenu i isprepletanu radnju završe na krajnje nemaštovit i banalan način, koji naruši čitav utisak. Ali, emitovana je tek druga, od deset snimljenih epizoda, pa ostaje da sve proveravamo narednih osam nedelja.

Serija je već dobila neke nominacije i neke nagrade, recimo Most Exciting New Series za 2016. ali to je tek početak i neke naredne nagrade joj tek predstoje.

Na IMDB dobila je visoku ocenu 9,3 od 10, Rotten Tomatoes 88% 

Screenshot 2016 10 10 20.44.00

TV serija: Westworld  SAD
Autor Jonathan Nolan
Glavni glumci Evan Rachel Wood, Anthony Hopkins, James Marsden, Ed Harris
Traje (epizoda)  60 minuta
Cena sezone 100 miliona dolara
Premijera 2. oktobar 2016.

 

Još neki filmovi

Gledali smo film: "Marsovac"

Interstelar: poseta prvoj planeti

Još niste gledali "Gravity"?

Blade Runner

Oblivion - osvrt na film

WESTWORLD TREJLERI 

 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...