Danas, nakon više nedelja od kako je Oumuamua uleteo u vidno polje zemaljskih teleskopa i zatim projurio oko Sunca velikom brzinom, o tom telu znamo mnogo više nego na samom početku, ali istovremeno znamo i mnogo manje, jer se nova pitanja otvaraju i nameću. Oumuamua i dalje zbunjuje naučnike. Neki su, u nedostatku drugog rešenja, pomislili da se možda radi o objektu veštačkog porekla. A to bi značilo… da smo na pragu milenijumskog otkrića

InterstellarObject Oumuamua ExitsSolarSystem

DM AndrevljeRazgovaramo sa prof. Dušanom Mrđom sa novosadskog PMF i predsednikom AD „Novi Sad“.

- Šta je to telo, profesore Mrđa?

Pa to je jednostavno pitanje, ali odgovor nije! Ja mislim da će s ovim na kraju biti isto što je bilo i sa Wow događajem iz 1977. godine*. Ostaće rasprave, ostaće mnoštvo zabeleženih podataka i ostaće čitav događaj na granici zaključka da to telo jeste i da nije veštačkog porijekla.
-------------------
* Snažan radio signal detektovan 15. avgusta 1977. radio teleskopom Big Ear (SAD) koji je odudarao od ostalih prirodnih signala. Na žalost on se nikad više nije ponovio te je time izostala i potvrda o poruci vanzemaljske civilizacije.

Mislim da su astronomi koji se bave tematikom nebeskih tijela, u većini slučajeva nekako unaprijed zauzeli stav da ovo mora de je bilo nešto prirodnog porijekla. Ljudi valda po svom osjećaju i onom što im je poznato o Sučevom sistemu zauzimaju takav stav, ali ja ne mislim da je to dobar pristup ovom pitanju. Nije dobar pristup ako se na sve moguće načine izbegava zaključak o veštačkom porijeklu, te se izvodi zaključak kako ovo mora da je prirodno.

Znači, nije dobro priču razvijati tako što ćemo sve neobične osobine ovog tijela pokušavati da objasnimo isključivo prirodnim porijeklom, bez da damo mogućnost da je ono možda i veštačkog porijekla. 

A inače, po onom što sam vidio, po tome kakvi su komentari o Oumuamua, čini mi se da tu nailazimo i na neka nategnuta objašnjenja. Rečeno je da to ne liči ni na šta iz našeg sistema, da nemamo statistiku… Pa dobro, možda je to tijelo drugačije od tijela iz našeg solarnog sistema, možda je stiglo iz solarnog sistema gde je stvarno priroda drugačija. Tačno je i da imamo prilično nepoklapanja sa onim što znamo o asteroidima ili onome što znamo o kometama iz našeg sistema… 

- A šta se to ne uklapa u zaključak da je to prirodnog porekla?

Pa ja nisam uspio da ispratim baš sve detalje i ono što je o ovom tijelu do sada prikupljano, ali kako vidim jedina grupa podataka koju smo mogli da analiziramo odnosila se na ono što je reflektovano prema nama. Znači, intenzitet svijetla koje je detektovano i njegova promjena s vremenom. Ovaj objekat je sjajniji od najsjajnijih kometa. To je prilično neobično. Ja mislim da su time asteroidi isključeni kao objašnjenje prirode ovog tijela. E sad opet neko može da kaže da imamo asteroid koji je obložen jako reflektujućom površinom, malte-ne ogledalskom itd. ali teško da bismo u prirodi sreli tako nešto. Naravno da se iz ovog što vidimo, iz promene sjaja zaključuje da se radi o nekakvom rotirajućem objektu, prilično nepravilnog oblika, izduženog. Mislim da je i ta pretpostavka o izduženom objektu došla nakon što se pretpostavilo da je objekat prirodnog porijekla, pa prosto, ako je prirodnog porijekla, jedino u slučaju jako izduženog objekta nekako se može objasniti ova promena sjaja. 

Da li je moguće da se ta promena jednostavnije može objasni tako što ćemo uzeti da je to tijelo veštačko? Pa u tom slučaju možda ne bi smo ni morali da pretpostavimo da je to tijelo jako izduženo. 

Ako se spekuliše sa idejom da je objekat veštačkog proijekla mora se uzeti u obzir, osim ove reflektivnosti, i ono što se detektuje, a to je odstupanje same putanje u odnosu na onu koja bi se očekivala ako bi na tijelo delovala samo gravitacija. 

Ima pokušaja da se ta putanja objasni djelovanjem svetlosti, odnosno pritiskom zračenja na tijelo  u kombinaciji sa njegovim izduženim oblikom. Ja nisam vršio proračune, ali mi se čini da ni sa tim pritiskom zračenja ne može da se objasni ovakva putanja, odnosno ubrzanje tog tijela.

Ako bi bilo veštačkog prijekla, naravno to je sad na nivou spekulacija, to bi pre bilo nešto pasivno, neko solarno jedro, nego neka aktivna mašina koja bi zaista trebalo da emituje neko zračenje.

- Jedan od problema teorije o veštačkom poreklu ovog tela je i ogromno vreme potrebno za njegovu komunikaciju sa civilizacijom koja ga je poslala. U pitanju su hiljade pa i desetine hiljada godina.

Pa da, mada i mi smo poslali Voyagere i Pionire bez očekivanja da dobijemo neke podatke. 

Mislim da će ovo ostati na tome da o čitavom slučaju nemamo dovoljno podataka za neki jasan i pouzdan zaključak. A pošto preovlađuje stav da je malo verovatno da u našoj okolini ima razvijenih civilizacija onda se uglavnom i prihvata stav da je ovo neki čudan objekat i ništa više. 

Ali ono što je lijepo u svemu ovome to je što smo kao civilizacija uspeli da detektujemo neki objekat koji je prozujao kroz naše dvorište. 

Na kraju mogu da zaključim: niko ne može sa sigurnošću da tvrdi ni da je Oumuamua veštačko tijelo, ni da je Oumuamua prirodno tijelo. Niko, pa čak i oni koji imaju dekade iskustva. Niko nema argument da kaže: ovo tijelo je sigurno prirodno ili ovo tijelo je sigurno veštačko.

 


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 8 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...