Objekat Ultima Thule je postao poznat i popularan kada je izabran za sledeći cilj sonde New Horizons. Zadnjih meseci Nasa pokušava da skupi što više podatka o njemu kako bi predstojeći susret protekao u najboljem redu. Evo nekih zanimljivosti o Ultimi.

122318 ultimaUltima Thule NASA/JHUAPL/SwRI

Njegova oznaka je (486958) 2014 MU69 a nadimak Ultima Thule. To je transneptunski objekat (dakle nalazi se iza Neptuna) iz Kajperovog pojasa. Pronađen je pomoću Svemirskog teleskopa Habl 26. juna 2014. godine. Ima nepravilan oblik, a njegov prečnik je procenjen na oko 30 kilometara. Avgusta 2015. izabran je za sledeći cilj New Horizons. Susret sonde sa ovim objektom zakazan je za 1. januar 2019. znači za nedelju dana. To će biti najdalji objekat koji je ikada posetila neka zemaljska letelica. 

13. marta ove godine Nasa je objavila da je objekat dobio nadimak Ultima Thule (Thule je mesto na krajnjem severu koje se pominje u literaturi antičke Grčke i Rima. Ultima Thule označava mesto izvan granica poznatog sveta.). Odluka je donesena na osnovu javnog glasanja. Ali taj naziv je privremen - dok tim koji rukovodi sondom ne predloži svoje ime, a u skladu sa propisima o imenovanju nebeskih tela. Međutim tim istraživač je opet odlučio da ime predloži tek nakon što New Horizons  projuri pored Ultime, tj. kada stignu novi i precizni podaci o telu. Ima rezona u tome, jer će onda ime biti izabrano u skladu sa karakteristikama tela. 

Inače kad smo već kod imenovanja ovog tela: prvi njegov, privremeni, skraćeni nezvanični, naziv bio je: 11. Da, 11. On je dolazio od privremene oznake 1110113Y. Zatim je jedno vreme zvano Potential Target 1 (Potencijalni cilj 1), ili kraće PT1. Ima još ali da ne komplikujemo. Uglavnom, za sad ovo telo se zove Ultima Thule, a to je ime izabrano u kampanji u kojoj je učestvovalo 115.000 učesnika iz celog sveta, a predloženo je ukupno 34.000 imena.

Evo još nekih zanimljivosti. Svemirski teleskop Habl je upotrebljen za otkriće Ultime zato što to nije bilo moguće učiniti zemaljskim teleskopima. Naime, bilo je potrebno odrediti nov cilj za New Horizons, nakon što je letelica proletela pored Plutona i taj cilj je morao biti u Kajperovom pojasu i na kursu letelice. Dakle, kada zemaljski teleskopi nisu uočili ni jedan odgovarajući objekat onda je to učinio Svemirski teleskop Habl.

Postoji jedna zbunjujuća činjenica u vezi Ultime. Na slikama celo telo je veličine tek nekoliko piksela, ali je i to dovoljno da se izvedu neki zaključci. Na osnovu sjaja, daljine i pretpostavljenog sastava (koji bi morao da bude kao i kod ostalih tela tog pojasa) naučnici su zaključili da objekat ima prečnik od 30-tak kilometara i da nije sferan. Objekat nepravilnog oblika, u određenim razmacima, reflektuje različit sjaj. Ali to se sa Ultimom ne dešava! Zašto? To je pitanje koje muči naučnike. Za sad postoje tri moguća objašnjenja. Jedno je da je osa rotacije Ultime usmerena baš u pravcu kamere kojom je ona snimljena. Drugo je da je telo obavijeno oblakom prašine koja raspršuje svetlost i remeti krivu sjaja, a treća da je telo okruženo brojnim satelitima od kojih svaki ima svoj sjaj, ali u skupu svi zajedno daju neki srednji sjaj. 

Odgovor na ovo pitanje znaće se nakon što stignu snimci na Zemlju posle susreta. 

Detaljnije: Astronomy Now; Wikipedia


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...