Dva omanja asteroida, 2010 RX30 i 2010 RF12, proći će tijekom današnjeg dana veoma blizu Zemlje. Opasnosti za udar prema obavljenim izračunima putanje zasigurno nema.

2010-RX30
Orbitalni parametri asteroida 2010 RX30

2010-RF12
Orbitalni parametri asteroida 2010 RF12

Asteroide je otkrio je iskusni astronom Andrea Boattini rano ujuto ove nedjelje koristeći 1.5m teleskop sa kompleksa Mount Lemmon, Arizona u sklopu Catalina Sky Survey sustava za monitoring i otkrivanje po Zemlju potencijalno opasnih objekata.

Asteroidi su otkriveni svega tri dana prije njihova najmanjeg približavanja Zemlji. Već nekoliko sati nakon njihova otkrivanja Minor Planet Center izračunava njihove dimenzije i orbite te im daje nazivlja po uobičajnoj nomenklaturi.

Asteroid 2010 RX30 procijenjen je na objekt nepravilna oblika dimenzija 10-20m, a drugi, 2010 RF12 je po svemu sudeći nešto manji i njegove su dimenzije između 6-14m. Oba asteroida ulaze u zonu opasnosti i prolaze kraj Zemlje na udaljenostima od 248.000 km, odnosno 79.000 km. I pored bliskog preleta neće ih se moći uočiti golim okom već samo teleskopima. Zanimljivo je i kako će oba asteroida proći i veoma blizu Mjeseca. U našu blizinu vraćaju se pak jednom u svakih stotinu godina.

 

neo_08092010
Putanje asteroida u odnosu na Zemlju i Mjesec

Smatra se kako pripadaju populaciji od preko 50 milijuna malih tijela Sunčeva sustava koji dolaze u blizinu Zemlje (tkz NEO populacija, Near Earth Orbit) a statistička vjerojatnost udara je jedan u svakih deset godina.

U slučaju udara ovakvih tijela u Zemlju većina njihove mase izgorjela bi u atmosferi, no vjerojatni raspad na fragmente mogao bi ugroziti naseljena područja. Prema Torino ljestvici opasnosti ovi su asteroidi dobili vrijednost 0. U budućnosti nam oni neće naškoditi, no negdje u dubinama svemira i dalje čami objekt/i koji nas mogu ugroziti. Diljem svijeta, amaterske, profesionalne pa i vojne zvjezdarnice svakodnevno vrše opažanja ne bi li takav objekat otkrili na vrijeme.

torino_skala
Torino ljestvica opasnosti asteroida po Zemlju

Najzanimljivije, ili najtužnije od svega je saznanje kako smo i danas, usprkos saznanjima o opasnosti od udara asteroida ili kometa, potpuno nepripremljeni za takav scenario.