putanja
Prikaz putanje nebeskih objekata koji dolaze id dubina svemira k Suncu a time i Zemlji

Don Yeomans, voditelj NASAina Near-Earth Object Programa izjavio je kako danas u 13:25 po našem vremenu, svemirska stijena otkrivena u subotu ujutro pomoću Catalina Sky Survey sustava prolazi na svega 46.000km od Zemlje.

Nepravilna svemirska stijena čiji se maksimalne dimenzije procjenjuju na veličinu od desetak metara proletjeti će iznad američkog kontinenta. Njezin će sjaj u maksimumu dostići vrijednost 14 m, te će ju moći snimiti i astronomi amateri. Šanse za udar su reda veličine jedan naprama milijun. Iako su mjerenja tijekom jučerašnje noći pokazala kako se prvobitna putanja i prelet pored Zemlje s ranije izračunatih 64.000km smanjio za cijelih dvadesetak tisuća km, putanja novootkrivenog objekta je sada veoma precizno definirana i nema opasnosti po Zemlju.

Yeomans kaže da čak i u slučaju kada bi takav objekat udario u Zemlju ne bi bilo zamjetne štete, osim direktno na mjestu pada fragmenata takvog nebeskog tijela.

Astronomi ovu stijenu vode u svojim katalozima pod nazivom NEO 2010 TD54.

 


Još o svemirskim stenama

Mogućnosti sudara Zemlje sa asteroidima i kometama Svakih nekoliko vekova Zemlju je pogađao NEO dovoljno veliki da izazove smrt ... Kao što je opisano u poglavlju 3, procena broja NEO dovoljno velikih da ...

Strah od nebeskih stena

Vašinngton – Naučnici napreduju u otkrivanju i katalogiziranju velikih objekata blizu Zemlje (NEO – Near Earth Objects) ali ozbiljna pretnja i dalje ostaju ...

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...