qe2-animacija

Radarski snimak asteroid 1998 QE2 i njegovog satelita, načinjen 7. juna ove godine. (Arecibo Observatory/NASA/Ellen Howell)

Poslednjeg dana maja asteroid 1998 QE2 o okome smo pisali proleteo je na šest miliona kilometara od naše planete, što je oko 15 puta dalje nego što je od nas udaljen Mesec. Njegov prečnik se procenjuje na 2,75 kilometara i da je pao izazvao na haos na Zemlji. Srećom, takve šanse nisu postojale. Otkriven je 19. avgusta 1998. godine u okviru projekta Lincoln Near Earth Asteroid Research (LINEAR). Asteroid je “čađav” i ima mali albedo od svega 0,06 što znači da apsorbuje čak 94% primljene svetlosti. Spada u familiju Amor (prilaze orbiti Zemlje, ali je ne presecaju). Orbitalni period ovog asteroid je 3,77 godina.

1998 QE2 Goldstone May 30 2013

Ono što je posebno interesantno jeste da ovaj asteroid ima svoj mesec, mali satelit koji ga u stopu prati. Prečnik satelita je oko 750 metara (po nekim izvorima 600 metara), a otkriven je 29. maja ove godine. Matični asteroid on obiđe za 32 časa na maksimalnom rastojanju od 6,4 km.

Pored Zemlje asteroid QE2 i njegov mesec su proleteli zadnjeg dana maja na rastojanju od 5.800.00 kilometara (31. maja u 20:59 UT) i to je bio njegov najbliži prolaz u zadnja dva veka. Sledeći blizak prolaz biće 27. maja 2221 godine kada će se približiti našoj planeti na 5.700.00 kilometara.

Prolaz asteroida QE2 su posmatrali mnogi, ali posebno dragoceni su osmatrački podaci koje je zabeležio radio teleskop Arecibo iz Porto Rika i Nasin Goldstone Deep Space Communications Complex. Podatke o spektru oba tela pružio je Nasin infracrveni teleskop na Havajima.

Naravno, svi snimci su zatim kompjuterski obrađeni i na kraju su istraživači došli do zaključka da ni jedan asteroid koji je ikada posmatran u prolazu pored Zemlje nije nalik ovom, QE2. Asteroid QE2 je taman, crven i primitivan. Nije nikad bio vreo ili istopljen kao drugi asteroidi. On uopšte ne liči na ostale asteroide i za nas je potpuno nov u kategoriji onih objekata koji prilaze blizu Zemlje.

Mali pratilac je sjajniji i rotira mnogo sporije od matičnog asteroida. Pomoći će naučnicima da odrede masu matičnog asteroida a to će omogućiti i da se utvrdi od kakvog materijala je sačinjen ovaj sistem.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...