Umetnost

pdf   PDF knjiga

Goran Stanković

ULOGA KOMETE ČURI U ISTORIJI UMETNOSTI

1.

(NADREALIZAM LEDENE KOMETE)

Retorički i paradoksalni naslov eseja govori pre svega o kolebanju ovog autora da li je naslutio skrivene procese, ili samo insinuira nešto što zapravo i ne postoji. Ovaj autor zna samo da su saznajne moći čovekove doživele ista ona ubrzanja koje je doživelo celo ljudsko društvo. Od izvesnih, mada ne i potpuno ispravnih gledišta da je od renesanse naovamo, kroz nekoliko desetina generacija, čovekovo vidjenje kosmosa doživelo ogromnu metamorfozu, sve do prihvatanja činjenice da je već uveliko rodjena generacija kojoj će nepoznati svemir biti ako ne mesto življenja ono bar izvor autentičnih fascinacija.

Krenimo redom. Kometa Čuri ili 67P/Čurjumov-Gerasimenko je jedna od kometa iz Kajperovog pojasa drevnog leda i stenja sa granica Sunčevog sistema i sa samih vremena. Tokom 2014. godine ta drevna kometa pokazala se pogodnom za jedan od najznačajnijih uspeha svemirske tehnologije. Sustići kometu i ući u njenu orbitu bio je zadatak za tehnologiju i inženjere toliko zahtevan, da predstavlja trijumf ljudskog uma i tehnologije. Ali, to je druga priča a za nas je važno ono što smo tamo videli, putem kamera sonde Rozeta, na grudvi leda i stanja od par dužnih kilometara. Sredinom 2015. godine saznajno-doživljajni obrazac (“umetnički dojam” saznanja, rećićemo mirne duše) ponovio se sa letilicom Novi horizont i njenim preletom udaljenog i skoro potpuno nepoznatog Plutona, uz ogromna iznenadjenja i naučnu nevericu onim što su snimile kamere i zabeležili instrumenti ovog novog čovekovog graničara.

Uloga komete Čuri u istoriji umetnosti

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(19 strana, 1,6 MB)

download

O autoru:

StankovicGoran Stanković

Rođen 1958. Živi u Nišu. Bio je glavni i odgovorni urednik književnog časopisa „Gradina“ (1989-2000). Od 2001. radi kao urednik u Niškom kulturnom centru.

Piše poeziju, prozu, eseje i bavi se uredničkim i priređivačkim radom. Objavio je 9 zbirki poezije, tri knjige proze i dobio tri književne nagrade.

Priredio značajnije zbornike i tematske celine: Vrt: Ostrvologija (kulturologija pustih ostrva), (časopis „Polja“, 2009), Puste utopije (kulturologija napuštenih i nedostupnih prostora), (časopis „Unus Mundus“, 2010), Apokalipsa / teorija, praksa i estetika propasti sveta („Službeni Glasnik“, 2013), Realne utopije / lične utopije, mikronacije i druge stvarnosti koje vraćaju osmeh na lice (časopis „Gradina“, 2014)

Od 2004. do 2009. bio je stalni kolumnista subotnjeg dodatka dnevnog lista „Politika“ (subotnji dodatak „Kultura, umetnost, nauka“ i rubrika „Digitalni svet“) za Internet i digitalnu kulturu. Kao saradnik napisao je odrednice o Internetu i digitalnoj kulturi za „Enciklopediju srpskog naroda“ („Zavod za udžbenike“, 2008).

 Član je Srpskog PEN-centra i  Srpskog književnog društva.

(Tekst “Uloga komete Čuri u istoriji umetnosti” je prvobitno objavljen u književnom časopisu “Koraci” iz Kragujevca, br. 4-6/2017)

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 8 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 13 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 19 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...