iss 25122014 karta nebo
  iss 25122014 karta zemlja
  lovejoy boris saksida
  lovejoy karta kretanja A

Ove godine bijeli Božić možemo samo gledati na ekranima. No Božična kometa je pristigla na naše nebo. Istina, trebati će joj još dva-tri tjedna prije nego bude vidljiva i golim okom no ona je tu! Jednu od prvih fotografija Božićne komete nisko nad horizontom sa naših prostora napravio je astronom Boris Saksida iz Slovenije. On je sa kolegom Matejom Mihelčićem na brdu pored Ljubljane najprije vizualno u dalekozoru identificirao kometu a potom ju i fotografirao teleskopom. Ova je kometa klasificirana kao C/2014 Q2 Lovejoy. Otkrivena je 17. kolovoza od strane Australskog astronoma Terrya Lovejoya kome je ovo peta po redu otkrivenih kometa. Otkriće je učinjeno sa 0.2m SC teleskopom i ccd kamerom kada je kometa bila 15 zvjezdane veličine (vidljiva samo u većim teleskopima). Kometa se veoma brzo kreće i svakim je danom sve više na našem nebu a procjene sjaja ukazuju na izglednu mogućnost da bude veoma lako uočljiva i golim okom početkom i sredinom siječnja naredne godine, nedaleko markantnog zviježđa Orion.

U sumrak Božičnog dana očekuje nas jedan od najmarkantnijih ovogodišnjih preleta Međunarodne svemirske postaje (ISS) iznad Istre. Od 17:33 do 17:40 ISS će biti vidljiva kao sporoputujuća zvijezda. Pojaviti će se nisko nad sjeverozapadnim horizontom da bi u 17:36 prošla zenitom (tada će biti najsjajniji objekt na nebu, -3.4m) a zatim će se spuštati prema jugoistoku i u 17:40 prestati biti vidljiva za opažače iz naših krajeva. Za svega nekoliko minuta ISS sa astronautima prijeći će put od istočne obale Francuske do istočne obale Turske!

Kad se već nemožemo nadati snijegonosnim oblacima, možda nam Božićni pogled prema nebu uljepša pokoji „prozor“ u magli i oblacima prema zvijezdama i onome što se tamo događa. Sretan Vam Božić!

 

C/2014 Q2 Lovejoy - B. Saksida

Kometa C/2014 Q2 Lovejoy


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 5 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...