GEM;

  c2014q2 zoran novak cakovec
  Zoran Novak_Čakovec
  c2014q2 danijel reponj hrvatska
  Bojan Stajčar, Australija
  c2014q2 filip lolic split
  Filip Lolića, Split
  c2014q2 milan miloradovic srbija
  Milan Miloradović, Srbija
  c2014q2 marko posavec koprivnica
  Marko Posavec, Koprivnica
  c2014q2 danijel reponj hrvatska
  Danijel Reponj, Vikrovitica
  c2014q2 polozajna karta sijecanj veljaca
  c2014q2 polozajna karta siroki plan
  c2014q2 sinisa steblaj pula
  Siniša Steblaj, Pula

Želite vidjeti komet? Pravi komet? Onaj sada vidljiv na našem nebu a ne komete na fotografijama koje kolaju internetom. U tom slučaju morate postati „lovac na komet“. Hrabar i odvažan, neustrašiv i nepokolebljiv... Uhvatiti repaticu vlastitim očima - to mogu samo ljudi koji ne posustaju pred preprekama. Ukoliko niste od takvih persona nemojte se truditi čitati tekst do kraja. Tu za vas nema ništa dobrog. Pripadate li među one koji se još uvijek trude napraviti nešto vlastitim rukama (ili u ovom slučaju očima), pripadate li onima koji imaju svoje „ja“ i koji su spremni za izazove. Za vas je otvoren tečaj kojime ćete možda već ove večeri postati „licenciran lovac na komete“. Što treba napraviti. Za početak, pročitati ovaj tekst do kraja, a zatim izaći pod zvjezdano nebo, orijentirati se prema stranama svijeta, imati pri ruci pozicijske karte položaja kometa koje donosimo i naposljetku uz pomalo truda ugledati komet. Savjetujemo da pri ruci imate mobitel (instalirajte neku aplikaciju koja vam pokazuje položaj zvijezda npr. Google Sky Map, ne zaboravite uključiti gps!) a uspijete li se dokopati n dalekozora (mada nije uvjet ali preporučamo) – potpuno ste spremni za lov. Sada samo trebate sačekati da se spusti mrak te da nebo bude vedro.

SET;

Što je komet? Komet je nebesko tijelo promjera nekoliko stotina metara pa do nekoliko desetaka kilometara koje oko Sunca kruži na veoma izduženim eliptičnim putanjama. Jezgra kometa obično je veoma male gustoće, prekrivena ledom i prašinom. Veliki dio puta temperatura površine jezgra kometa debelo je u minusu. Približavanjem Suncu temperatura jezgre počinje rasti a Sunčev vjetar sve jače i jače djeluje na nj. Polako se sa jezgre počinje podizati prašina, led a iz unutrašnjosti izlaze plinovi. Sunčev vjetar ih otpuhuje daleko u međuplanetarni prostor. Situacija se sve više „zahuktava“ što se jezgra kometa nalazi bliže Suncu. Jezgra dobiva atmosferu koja postaje difuzna a svjetlost naše zvijezde osvjetljava „otpuhanu“ materiju koja nalikuje na rep nerijetko dug desetke milijuna kilometara! Otuda i naziv za komet – zvijezda repatica. Želite li saznati više o kometama svakako pregledajte što o tome ima u knjigama i na internetu.

MEČ;

Aktualni komet na našem nebu vidljiv i golim okom kao slabašna difuzna zvijezdica otkriven je tijekom kolovoza prošle godine od strane australskog astronoma Terrya Lovejoya. Dobio je službeni naziv C/2014 Q2 Lovejoy. Riječ je o dugoperiodičnom kometu koji će se slijedeći puta na našen nebu pojaviti za osam tisuća godina. Stoga, iskoristimo prigodu i uhvatimo komet. Repatica se veoma brzo kreće na nebu, njezina pozicija se tijekom samo 24 sata pomakne za četiri puna Mjeseca (2°). Trenutno se nalazi u najboljoj poziciji za promatranje. Između markantnog zviježđa Orion i Bika. Mjesec se ne nalazi u poziciji da bi svojom svjetlošću opstruirao vidljivost komete. Dakle izađite van na otvoreno negdje od 20h pa do 23h.. Orijentirajte se i definirajte strane svijeta. Okrenite se očima prema jugu i pronađite Orion. Desno i gore nalazi se zviježđe Bika. Tu ćete ugledati i malenu zbijenu skupinu nekoliko plavkastih zvijezda (M-45, Plejade). Kada ste sigurni da ste se tako orijentirali među zvijezdama znajte da ste veoma blizu kometu. On se nalazi još malo desno i poviše od M-45. Sada konzultirajte pozicijsku kartu položaja kometa koju donosimo (položaj kometa ucrtan je za svaki dan u 20h po našem vremenu!). Pažljivo se igrajte prepoznavanja pojedinih zvijezda na nebu. Ne brinite, taj posao zahtjeva malo truda i vremena. Nemojte očekivati da ćete iz prve pronaći i ugledati zvijezdu repaticu. Ponovite orijentaciju, strpite se. Uskoro ćete primjetiti razliku među zvijezdama. Sve osim jedne biti će oštre i treperave. Samo će jedna „zvijezda“ biti difuzna, rasplinuta. Čestitamo! Upravo ste ugledali komu (atmosferu) oko jezgre kometa Lovejoy. Ako ste uspjeli sa sobom ponijeti dalekozor sada je trenutak da ga upotrijebite. Ono što ćete ugledati biti će velika, difuzna mrlja koju ne možete zamijeniti niti sa jednim drugim objektom na nebu. Donosimo vam fotografije onoga što ćete vidjeti golim okom i u dalekozoru. Sve fotografije snimili su astronomi amateri iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Nemojte brzati. Moguće da vam lov na komet potraje od par minuta pa i do par desetaka minuta. Možda ga čak prve večeri ne uspijete pronaći (da, to se događa čak i astronomima!) no iskustvo koje ćete steći pod zvijezdama nagraditi će vas slijedeće noći.

REWARD;

Ne, nećete dobiti pismenu potvrdu da ste i službeno postali „lovac na komete“. Iskustvo i osjećaj da ste sami pod zvijezdama u svega nekoliko desetaka minuta vidjeli i saznali o nebu nad nama više nego što bi to napravili godinama prikovani za ekrane računala, tableta ili mobitela vrijedno je truda. Ako si to ne priuštite tijekom narednih dana, bolje rečeno noći, nikad nećete saznati što ste propustili. Uostalom postoji razlog zašto ste nastavili čitanje ovog teksta iako smo vas na samom početku upozorili da to ne činite ako niste spremni napustiti virtualnu stvarnost, zar ne?!