Snimci koje dole prikazujemo dolaze sa Nasinog satelita Terra lansiranog 1999. a kojim upravlja Nasin Goddar Space Flight Centar.

1 nasainstrume

Dve kamere ovog satelita uhvatile su pad meteoroida i njegov prolaz kroz oblake nad Berigovim morem. Snimci su načinjeni 18. decembra 2018. godine. Prvi je uhvaćen u 23:50 po UT vremenu kamerom srednje rezolucije (Moderate Resolution Imaging SpectroRadiometer - MODIS) i pokazuje u realnim bojama tamnu senku dima na gustim belim oblacima. Senka je izdužena zbog niskog položaja Sunca nad tim područjem, tj. zbog njegovih kosih zraka kojima su tog trenutka obasjavali predeo. 

Nakon analize snimaka utvrđeno je da se radi o bolidu ili vatrenoj kugli i to najjačoj zabeleženoj još od 2013. godine*. Eksplozija je bila vrlo snažna i iznosila je 173 kilotona energije što je  uporedivo sa više od deset atomskih bombi kakva je bačena na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata. Samo zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini bolida i udaljenom području nad kojim slučaj zabeležen on nije bio nikakva pretnja za bilo koga na zemlji. Zapravo vatrene lopte su česte pojave, ali velik broj njih ostaje nezabeležen.

* Udar meteorita u Čeljabinsku je astronomski događaj koji je zadesio istočni deo Rusije u okolini grada Čeljabinska. Više delova meteoroida, raspalo se na visini od 30-tak km iznad Zemlje u jutarnjim časovima 15. februara 2013. godine. Pri ulasku u atmosferu kretao se brzinom od 15-18 km/s, što je približno 55.000 do 65.000 km/č. Prečnik tela bio je oko 17 metara, a masa oko 10.000 tona. Oslobođena energija iznosila je blizu 500 kilotona TNT-a. i što je ekvivalentno energiji 20-30 atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki.
Kao posledica udarnog zvučnog talasa nastalog usled nadzvučne brzine kretanja meteorita, povređeno je oko 1.200 ljudi, oštećeno je 3.000 objekata, od kojih 34 bolnice i 361 obrazovna ustanova. Procenjena šteta iznosi oko 3,34 miliona dolara.

(Citat iz Vikipedije)

 

nasainstrume

Druga slika je zapravo GIF animacija zabeležena nekoliko minuta nakon prve slike, u 23:55 UT. Narandžasta mrlja, dole desno je lažna boja kako bi se bolje istakao užareni detalj udara meteoroida u oblak. 

Meteoroid je malo nebesko telo, tj. stenoviti ili metalni fragmenat relativno malih dimenzija. Dimenzije variraju od čestice prašine do većih komada stena. Na osnovu klasifikacije koju je usvojila Međunarodna astronomska unija 1961. godine njihova masa varira od 10-9 kg do 107 kg. Znači, meteoroid može biti čestica prašine, deo stene ili slični ostatak iz vremena nastajanja Sunčevog sistema koji kruži oko Sunca. Meteoridi najmanjih dimenzija se nazivaju mikrometeoridi.

(Vikipedija)

 

Informaciju o ovom događaju poslao prof. D. Mrđa


O događaju nad Čeljabinskom:
Atomski presretač kao prevencija protiv sledećeg Čeljabinska
Utvrđeno poreklo Čeljabinskog meteorita
Novi snimci udra meteorita
Kiša meteora zasula Rusiju