Rover 'Curiosity' se nalazi na Marsu još od 6. avgusta 2012. Posle 1.985 dana provedenih na Crvenoj planeti, rover je do sada video neviđena čuda: dokaze o drevnoj tekućoj vodi, metan u sadašnjoj atmosferi, ugljenik u stenama, bazaltne dine crnog peska, čudne mesece koji kruže oko prašnjave planete...

Nezavisno od mog mišljenja, evidentno je da je Mars stvarno neobičan svet. Ali i pored svega, 'Curiosity' stalno nalazi načina da pronađe na Marsu nešto što će da nas iznenadi i oduševi: donja fotografija nam prikazuje jedan meteorit koji je uočen na površini planete.

m1

Nasina Marsova naučna laboratorija MSL, poznata kao rover 'Curiosity', spazila je strani, tamni objekat na Marsovoj površini. Roverova Mast Camera (MastCam) je napravila ovaj fotos meteorita veličine jajeta pre tačno godinu dana. Dalja inspekcija je utvrdila da se uglavnom sastoji od gvožđe-nikla. Nazvan je 'Ames Knob'.

Slika je načinjena 12. januara 2017. – 1.577. Marsovog dana, ili 'sola', nakon spuštanja 'Curiosityja' – u vreme kada je rover istraživao sedimentne stene u Formaciji Murray, veliku naslagu na obroncima planine Aeolis Mons (poznate i kao Mount Sharp), koja je zapravo centralni špic u krateru Gale. Od kada je sleteo, rover se nalazi u ovom krateru i dobar deo vremena je vozio ka centralnoj planini visokoj 5,5 km.

Meteorit je uočen izdaleka jer je štrčao među 'zarđalim' kamenjem i tamnim nanosima peska. Oblikom i bojom je jednostavno vrištao 'Ja ne pripadam ovde!' – što se lepo vidi ako se uporedi sa skorelim blatom gore levo, ili kamenom pločom ispod njega. Teško je reći precizno, ali verovatno ima širinu od samo desetak santimetara; recimo veličinu jajeta.

Na Zemlji, meteoriti poput ovog potiču od većih komada odlomljenih od metalnih asteroida koji se okreću oko Sunca. Ako nemaju sreću (s njihove tačke, ali ne i sa naše!) dešava im se da zapnu za našu atmosferu, izgube na brzini, i počnu da padaju brzinom od stotinjak hiljada kilometara na sat, topeći svoju površinu i sijajući na nebu. Veći asteroidi (recimo veličine kreveta ili autobusa) mogu da eksplodiraju sejući stotine ili hiljade fragmenata na sve strane. Oni mogu da budu svih mogućih čudnih i neobičnih oblika zahvaljujući ogromnim naprezanjima kojima su bili izlagani. Atmosfera na Marsu je mnogo slabija nego na Zemlji ali dovoljno debela da na asteroide deluje na sličan način. Niko sa sigurnošću ne može da kaže da li je ovaj meteorit bio deo nekog većeg ili je došao solo, ali je očigledno da je vanmarsovog porekla.

Kažu da je do sada na našoj planeti pronađeno preko 60.000 različitih meteorita, od čega je 132 identifikovano da potiču sa Marsa. Uvek me je interesovalo kako neko može da tvrdi da je neki komad kamena ili metala sa Marsa ili nije, ali sam nedavno pročitao da je njihov sastav elemenata i izotopa identičan onom koji su sonde i roveri pronašli na samom Marsu. Verovatno je naš najpoznatiji meteorit koji potiče s Marsa 'Black Beauty', bazaltna kamenica od 320 grama pronađena u Maroku. Utvrđeno je da je star preko 2 milijarde godine a američkom univerzitetu je doniran od strane jednog bogatog vlasnika.

Zanimljivo je da je 'Curiosity' i oktobra 2016. otkrio jedan skoro identičan meteorit. Bio je veličine loptice za golf, isto je bio od gvožđa sa tragovima nikla. Nazvan je 'Egg Rock', i takođe je bio ispitivan iz blizine. Da bi to izveo, rover je upotrebio svoj sofistikovani instrument ChemCam. U maju 2014. rover je naleteo i na dva mnogo veća gvozdena meteorita poznata kao 'Littleton' i 'Lebanon'; drugi je bio širine 2 metra!

m2
Metalni meteorit 'Egg Rock' pronađen na Marsu 30. oktobra 2016. Glatka površina je nastala usled topljenja površine tokom leta kroz atmosferu Marsa.

m3
Metalni meteorit pronađen na Marsu 30. oktobra 2016. Svetle tačkice na uglačanoj površini potiču od lasera spektrometra kojim ChemCam vrši analizu. Objekat je prvi put uočen 3 dana ranije glavnom kamerom Mastcam.

m4
Gvozdeni meteorit nazvan 'Block Island' je bio prvi od tri slična koja su pronađena na samo par stotina metara udaljenosti dok je rover 'Opportunity' 2005. vozio po Meridiani Planum. Veličine je oko 2 stope, težine oko 250 kg, a rover morao da skrene 300 metara da bi ga detaljno ispitao rendgenskim spektrometrom.

m5
Meteorit 'Heat Shield'. Pronašao ga je takođe rover 'Opportinity' u januaru 2005. u Meridiani Planum. Imao je 93% gvožđa, 75 nikla i malo galijuma i germanijuma.

m6
Metalni meteorit 'Mackinac Island' koji je u oktobru 2009. pronašao 'Opportunity'. Procenjuje se da je jako star – nekoliko milijardi godina.

m7
Slika metalnog meteorita 'Oileán Ruaidh' napravljena dok je 'Opportunity' bio 31 metar daleko od njega.

m8
Meteorit je imao širinu od 45 cm. Ime je dobio prema jednom irskom ostrvu.

m9
Metalni meteorit 'Shelter Island' koga je našao rover 'Opportunity' 3. oktobra 2009. Posle analize je utvrđeno da se sastoji od kamacita i taenita. Prečnik mu je oko 27 cm.

m10
'Curiosity'
je 640. sola otkrio veliki meteorit nazvan 'Lebanon'. Ima širinu 2 metra!

Meteoriti na Marsu su nam nedostupni, ali ovi na Zemlji jesu pa se, kao i sve kod nas, mogu kupiti. Evo nekih koji su na lageru, pa ako imaš višak para – izvoli!

m11
Recimo, palasitni meteorit 'Sericho' težine 3.697 grama nuđen je za \(20.000.

m12
Kameni meteorit NWA-10256 težine 4,2 grama pronađen u Africi. Cena je \)84.

m13
Veruje se da je ovo najstariji Marsov meteorit pronađen na Zemlji – starost mu je veća od 4 milijarde godina! Nalazi se u njujorškom 'Metropolitenu', težak je 1.939,9 grama, a nosi ime 'Allan Hills 84001'. Postao je poznat po euforiji koju je izazvala vest da je u njemu pronađen mikroorganizam s Marsa! Naravno, posle se ispšostavilo da je vest prenadivana...

 


Kamenje sa Marsa

 

Misterija kamena sa Marsa


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: