Kako piše Astronomy Now ovih dana Nasa je objavila vest da je njen rover Curiosity pronašao nove dokaze o nastanjivosti Marsa u prošlosti. Radi se o sezonskim varijacijama prisustva metana u Marsovoj atmosferi, a ono što je u tome važno jeste da je metan najčešće posledica neke biološke aktivnosti. Bar je tako na našoj planeti.

Mars tlo

Nije još jasno da li je metan u Marsovoj atmosferi rezultat davnih živih organizama ili je posledica nekih hemijskih procesa nevezanih za život, međutim to otkriće bar nagoveštava mogućnost da je Mars u prošlosti, ali i sadašnjosti pogodan za razvoj života.

Naučnici kažu da su ovakve sezonske promene nivoa metana u atmosferi Zemlje u 95% slučajeva rezultat bioloških procesa. Ali taj metan se nakon nekoliko vekova dezintegriše pa ovakvo prisustvo metana u sadašnjoj Marsovoj atmosferi znači da se radi o procesima koji se u novije vreme dešavaju na susednoj planeti. Verovatno je Marsov metan stvoren u njegovom tlu iz koga se kroz pukotine izliva u atmosferu.

Metan na Marsu je detektovan i ranije, ali samo u izolovanim slučajevima i bez dokaza o sezonskim varijacijama.

Istraživači su takođe, još ranije u dnu kratera Gale u kome radi Curiosity, u stenama otkrili i čitav niz organskih jedinjenja, koji su inače potrebni, za nama poznat, život, 

Naravno, sve ovo potvrđuje samo mogućnost da je na Marsu nekada bilo života, ali ne i da je života na Marsu zaista bilo. Dakle, još uvek se ne zna da li je život zaista i postojao na Marsu, jer sve navedeno u krajnjem može biti i posledica nekih drugih reakcija koje nemaju veze sa biologijom. 

U svakom slučaju, interesantno je.