padobran

Na slici koju je načinio Nasin „Mars Reconnaissance Orbiter“ vidi se padobran koji je pomogao da rover „Curiosity“ prošlog leta sleti na Mars.

Sliku je napravila kamera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) na Mars Reconnaissance Orbiteru”. Radi se zapravo o reflektujućem teleskopu od 0,5 m sa rezolucijom od 30 cm sa visinie od 300 km. To je najveći takav teleskop poslat u jednu misiju u duboki kosmos.

Sedam fotografija hoje je HiRSE napravio između 12. avgusta 2012. i 13. januara 2013. godine pokazuju da je od sletanja padobran makar dvaput promenio svoj oblik zbog dejstva vetra.

Fotografije su dostupne na http://uahirise.org/releases/msl-chute.php i na http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA16813.

Naučnici koriste HiRSE da bi studirali mnoge promene na Marsu. Njegova prva slika padobrana „Curiosity“, koja nije uključena u ovu seriju, prikazivala je letilicu koja je upravo otkačila padobran pred sletanje na Marsovu površinu.

Rad HiRSE–a kontroliše univerzitet Arizona u Tucsonu. Teleskop je napravila Belova aeronautička i tehnološka korporacija iz Kolorada.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...