mesec pepeljastiKada sa Zemlje, sa udaljenosti od 384 400 kilometara posmatramo Mesec u njegovoj mladoj fazi, u tamnom, noćnom delu koji je osvetljen svetlošću Sunca koja se odbila od Zemlje (zemljaninom), vidimo veće kratere i tamne površine - Mesečeva mora.  

A kako izgleda Zemlje pod mesečinom za sada ne možemo da vidimo sa Meseca ali možemo sa veštačkih satelita koji je posmatraju i snimaju. 

1

Persijski zaliv viđen sa Suomi NPP satelita, 30. septembra 5. 10. i 15. oktobra 2012. Detektovana je svetlost u opsegu talasnih dužina od zelene do skoro infracrvene sa naftnih baklji, požara, gradskih svetala i reflektovane mesečine.

2

Svaka slika sadrži Mesec u četiri različite faze, počev od punog Meseca 30. septembra, zadnje faze 10. oktobra itd. Kako se mesečina smanjuje kopnene površine se manje vide, ali su svetla gradova i brodova vidljivija. Urbanizacija je najočiglednija duž severoistočne obale Saudijske Arabije, u Kataru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). U Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po noćnim svetlima se raspoznaju glavni autoputevi.

3

4

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...