Bura, iznimno hladan i jak vjetar koji puše s kopna ka moru svima nam je dobro znan. Sastavni je dio našeg geoklimatskog okružja. Povremeni udari bure redovito dostižu preko 150 km/h a nerijetko i više od 200 km/h.

bura lipovscakCOM

Maksimalna izmjerena brzina strujanja zraka iznosi 304 km/h (Posedarje A1, decembar, 2003.), no taj se podatak ne smatra službenim obzirom senzor brzine vjetra nije bio baždaren do tih vrijednosti. Bura je iznimno hladan, nepredvidljiv i jak sjeverozapadnjak koji nastaje kada suh, težak, hladan zrak s kopna struji prema moru. Dinamičko zagrijavanje zraka pri njegovom spuštanju na niže nadmorske visine sprječava kondenzaciju vodene pare te je bura izuzetno suh vjetar.

dnevni hod bure marino tumpic

Razlikujemo dvije vrste bura; anticiklonalnu i ciklonalnu. U prvom slučaju prati nas vedro vrijeme dok je u drugom oblačno i tmurno uz padaline ("škura bura"). Zanimljiva osobina ovog vjetra je i njegova dnevna karakteristika koja ima dvostruku periodu; primarni maksimum i minimum jačine događa se oko 21 h odnosno oko 14 h, sekundarni maksimum i minimum događaju se oko 07 h odnosno oko 02 h. Iako je bura naš lokalni vjetar treba ju promatrati u širem kontekstu, pa su tako neki od najvažnijih čimbenika nastanka bure izmjena godišnjih doba, prodor hladnih polarnih zračnih masa u naše krajeve,  nagib Zemljine osi,... Traje od dva-tri pa i do desetak dana. Prodorni vjetar ulazi u kuće doslovce kroz zidove. Zavijajući zvukovi na prozorima, vratima, krovovima, dalekovodima, oborena stabla, prevrnuti kontejneri, zabrane prometovanja, redovna su posljedica svake bure.

Ma koliko nam bura stvara probleme ona je koristan i potrebit vjetar koji rastjera nezdravu magluštinu i vlagu. Nakon bure nastupa vedro i sunčano vrijeme. Vidljivost i bistrina atmosfere nakon bure iznimno je dobra pa s poluotoka gotovo redovno po prestanku bure vidimo pomalo nestvarnu pojavu Alpskih planinskih masiva koji se uzdižu iznad mora. Svjež, planinski zrak koji nam ostaje nakon bure obogaćen je ioniziranim česticama soli i joda i dokazano djeluje povoljno na naš organizam.

Ipak, ukoliko se nađemo na vjetrometini, bura je i opasna za ljude, posebice one s kroničnim zdravstvenim problemima. Izlazak iz toplih prostorija ili vozila na vjetrometinu s osjetom temperature od -10° C ili više jednako je ili i više nepovoljno kao kad ljeti iz previše ohlađenog prostora izađemo na tropske vrućine. Ukoliko ipak morate na vjetrometinu, dobro se obucite i pripazite na leteće predmete jer bura nosi sve što nije dobro učvršćeno.

ruza vjetrova lipovscakCOM


Vodič kroz oblake


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...