na msecu

Ako ste uspeli na osnovu ovoga sto smo do sada pričali da stvorite predstavu o kretanju Meseca moram vas opomenuti da tu predstavu na uzimate suviše ozbiljno jer ona baš i nije sasvim tačna. U stvari ona dobro opisuje kretanje našeg satelita posmatrano sa Zemlje, ali da ste kojim slučajem stanovnik neke daleke planete koja se nalazi iznad ravni ekliptike tako da imate lep frontalni pogled na Sunce, Mesec i Zemlju, videli biste sasvim drukčiju sliku Mesečevog kretanja. Videli biste da Mesec ne kruži oko Zemlje već oko Sunca. Sunce svojom gravitacijom deluje na Mesec 2,5 puta snažnije nego Zemlja i naša planeta zapravo samo ometa kretanje Meseca oko Sunca, ona samo deformiše Mesečevu putanju. U stvari izgleda kao da se Zemlja i Mesec utrkuju ko će pre da obiđe Sunce i pri tome se malo guraju.

Trka je zaista brza. Zemlja u proseku ide 29,7 km/s dok se Mesec koleba te čas juri, čas usporava pa se i njegova brzina menja od 29 km/s do 31km/s.

putanja

Na crtežu je dat uprošćen prikaz čitavog toka ovog kretanja. Mesec počinje da vija Zemlju (1 i 2), prelazi na spoljnu stranu njene putanje oko Sunca (3 i 4), prestiže je (5 i 6), prelazi na unutrašnju stranu Zemljine putanje (7 i 8) i tu posustaje, a trku preuzima Zemlja (9). Zatim sve kreće ispočetka.

Za godinu dana, koliko traje putovanje ova dva tela oko Sunca, Mesec opisani manevar ponovi dvanaest puta. Njegova putanja je krivudava i na njoj nećete uočiti nikakva elipse oko Zemlje. A opet, Mesec ipak obilazi svoju planetu baš po elipsi. Na crtežu je ucrtana i ta staza Meseca. Na njoj možete pratiti i sidričnu i sinodičnu revoluciju s tim što strelica usmerena ka dalekoj zvezdi (plava strelica) označava početak prvog, a strelica ka Suncu (žuta strelica) početak drugog meseca. Krenuli smo od faze novog Meseca (1), u položaju 3 vidimo prvu četvrt, u položaju 5 pun Mesec itd. idemo redom sve do položaja 8 kada je, s obzirom na zvezde, Mesec navršio pun krug oko planete (siderički mesec). U tom trenutku ostalo mu je još oko 2 dana i nekoliko sati da ponovo dospe u fazu mladog meseca, te da tako završi i sinodičku revoluciju (br. 9).

 


KRETANJE MESECA


 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 11 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 11 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 16 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 22 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...