Naš čitalac Miroslav Krstić je postavio zanimljivo pitanje u vezi pomračenja Sunca. Ali pre samog pitanja i odgovora da damo nekoliko napomena o pomračenjima:

ecltotalono

Do pomračenja Sunca dolazi onda kada se Mesec nađe ispred Zemlje i tako blokira Sunčeve zrake te napravi senku na Zemlji. Sunce je od nas udaljeno oko 400 puta više nego Mesec, a Mesec je opet oko 400 puta manji od Sunca te su prividni prečnici oba tela približno isti. Ali i Sunce i Mesec stalno menjaju svoje odstojanje od naše planete te se tako desi da nekada prividni prečnik Meseca bude veći od prividnog prečnika Sunca i tada, uz ostale neophodne uslove,  Mesec potpuno zakloni Sunce pa imamo totalno, tj. potpuno pomračenje Sunca. Nekada opet prividni prečnik Meseca bude manji od prividnog prečnika Sunca pa onda nastaje prstenasto pomračenje.

eclprstenasto

Naravno, sve je ovo krajnje pojednostavljeno da bi smo došli do odgovora na pitanje čitaoca koje glasi: pošto se Mesec stalno udaljava od Zemlje, te mu se prividni prečnik stalo umanjuje, doći će dan kada totalnog pomračenja više neće biti, a pitanje je kada? Kada će se to desiti?

Odgovor na ovo pitanje stigao je od našeg saradnika Milana Mijića:

Gruba procena, iz čiste geometrije, bi bila oko 70 700 miliona godina (ispravka greške u aritmetici!).

Naime, pod pretpostavkom da Mesec nastavi da se udaljava 3.8 cm na godinu, posle oko 70 700 miliona godina prividni prečnik Meseca u perigeju (kada je najveći) pašće za pola lučne sekunde ispod prividnog prečnika Sunca u afelu (kada je najmanji), pa će prstenasto pomračenje Sunca trajati bar jednu sekundu u vremenu a totalno neće više biti moguće.

Međutim, brzina udaljavanja Meseca će se sigurno smanjiti a može da se promeni i ekscentricitet njegove orbite tako da je prividno veći u perigeju nego što je sada. Oba efekta je teško proceniti ovako napamet, pa je sigurnije reći da posle reda veličine oko 100 miliona milijardu godina od sada više nećemo imati potpuna pomračenja Sunca.

(Komentar 21. marta 2017: Gornja procena ne uzima u obzir da u toku tako dugog perioda i fizička veličina Sunca, pa time i njegov prividni prečnik na nebu, mogu da se dovoljno promene da ima efekta na tip pomračenja. Za detalje pogledati ovaj članak na AM.)

Treba isplanirati putovanja. :-)

 

 tok


KRETANJE MESECA


 


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 4 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...