Tim japanskih naučnika, predvođen Masahirom Kayamom, otkrio je mineral poznat kao moganit u lunarnom meteoritu otkrivenom u vreloj pustinji severne Amerike.

l1

To je značajno otkriće jer je za nastanak moganita neophodna voda, što je ojačalo verovanje da na Mesecu postoji voda.

'Moganit je kristal silicijumovog dioksida sličan kvarcu. Na Zemlji nastaje kada alkalinska voda u kojoj ima SiO2ispari pod uticajem visokog pritiska,' kaže Kajama. 'Postojanje moganita snažno nagoveštava da postoji vodena aktivnost na Mesecu.'

Japanci su ispitali 13 meteorita i mineral pronašli u samo jednom, koji verovatno potiče iz Procellarum Terrare. Japanci veruju da ispod površine postoje velike naslage kristala vodenog leda – možda oko 0,6%.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: