Kratera na Mesecu ima raznih ali ukratko to su sve prstenaste forme, uglavnom kružnog oblika (sa brojnim izuzecima). Najmanji se mogu videti samo pod mikroskopom, dok u najveće može stati i manja država jer im prečnik ide i do 300 kilometara. Kratera ispod 1 metra u prečniku ima više miliona, a prečnika preko 1 kilometar oko trista hiljada i to na nama bližoj strani. Ukupno na Mesecu ih ima oko milion. O ovome smo pisali ovde.

mesec hor

Ali kako su krateri nastali sve do novijeg doba nije bilo poznato. Čak ni Kepler, pionir nebeske mehanike, jedan od velikana u istoriji astronomije, i nauke uopšte, nije znao njihovo poreklo. 

Krateri uopšte nastaju u erupcijama vulkana i udarima iz svemira. Ovi na Mesecu imaju svemirsko poreklo i nastali su (i nastaju) udarima asteroida, kometa i drugih tela. Neki od tih kratera padaju u oči zbog spleta zraka koji se šire oko njih. Najmarkantniji takvi primeri su krateri Tiho, zatim Kepler i Kopernik. I tako dalje, sve je to zanimljivo, ali sad želimo da govorimo o tome kako možete napraviti svoj krater u kućnoj radinosti. 

Copernicus LRO 2Krater Kopernik na Mesecu (LRO

Evo recepta za krater od brašna i kaka. Kakao je potreban zbog boje. Površina Meseca je vremenom primila zagasitu boju usled udara mikrometeorita i Sunčevog zračenja, pa se po tome razlikuje od materijala ispod površine, a što se lepo simulira belom bojom brašna i smeđom bojom kakaa.


https://www.youtube.com/watch?v=774JrneQ-zU


https://www.youtube.com/watch?v=HTukFx17Ryg

Usporen snimak nastanka karatera:


https://www.youtube.com/watch?v=XzIw0c_MjTc

E sad, ako nekog posebno interesuju zraci koji izviru iz nekih kratera evo jedne ozbiljne studije iz Physical Review Letters

TychoKrater Tiho. Kada je Mesec pun lepo se vide zraci koji izviru iz ovog kratera

Oblik, veličina i dubina kratera govori o udarnom telu. Veći krater je izrovalo veće telo. Grubo: prečnik kratera je desetak puta veći od udarnog tela. Krater Tycho ima prečnik 86 kilometara, a izrio ga je asteroid prečnika nešto preko 7 kilometara. 

Kakav će krater nastati zavisi od oblika, mase, prečnika, materijala i brzine udarnog tela, a i od ugla pod kojim padne na Mesec (ili drugog čvrstog tela). 

Ovo što sledi je već vrlo ozbiljno urađeno: