Evo pravog pitanja za zvezdane sladokusce: ako bismo Mesec "postavili" negde nasumično na nebu, koliko bi on zvezda pokrio? Recite otprilike, a potom pogledajte račun koji sledi. Možda će vas odgovor iznenaditi.

n138
Milorad Miloradović

Znamo da nebo oko nas ima oko 40.000 kvadratnih stepeni. Takođe znamo da pri vedrim noćima na nebu vidimo oko 6.000 zvezda. Tako dobijamo 6.000/40.000 = 0,15 zvezda po kvadratnom stepenu.

Koliko je velik Mesec?

Gledano sa Zemlje, Mesečev poluprečnik iznosi oko 1/4 stepena. Ako tu vrednost uvrstimo u jednačinu za površinu kružnice, r2 x π, dobićemo da je površina Meseca (1/4)2 x π = 0,2 kvadratna stepena.

Na taj način zaključujemo da površina Meseca pokriva 0,15 zvezda / kvadratnom stepenu x 0,2 kv. stepena = 0,03 zvezda. Ukratko, u proseku Mesec pokriva oko 0,03 zvezde. Drugim rečima, treba da čekamo da se Mesec pomeri 30 svojih prečnika da bi pokrio jednu zvezdu!

Po sredi je iluzija, i oko nas vara kad posmatramo noćno nebo. Ono nam se čini puno zvezda, a Mesec tako veliki! Ali u stvarnosti, nebo je veliko, a Mesec je mali.

Ovde ima i jedan trik: zvezde nisu nasumično razbacane po nebu, već imaju tendenciju da se na nekim mestima jače grupišu nego na drugim. Koncentracija zvezda je mnogo veća u, recimo, sazvežđu Strelca, zato što se ono nalazi u pravcu središta naše galaksije. Ako se Mesec nalazi tu negde, sasvim je sigurno da će bez problema prekriti više zvezda

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...