O tome, naravno, u potpunosti govore brojčani podaci: veličina prečnika Meseca (3500 km), površine, obima. Ali brojevi, nezamenjivi u proračunima, beskorisni su u pružanju predodžbe o veličini, za šta nam pomaže samo mašta. 

Uporedimo lunarni kontinent (naposletku, Mesec je jedan neprekinut kontinent) sa kontinentima Zemljine kugle. To će nam reći mnogo više od apstraktne tvrdnje da je ukupna površina Meseca 14 puta manja od površine Zemlje. Prema broju kvadratnih kilometara, površina našeg satelita je tek nešto manja od površine obe Amerike. A taj deo Meseca, koji je okrenut ka Zemlji i dostupan našim posmatranjima, gotovo je jednak površini Južne Amerike.

m1
Veličina Meseca u poređenju sa Evropom (međutim, ne treba zaključiti da je površina Meseca manja od površine Evrope[1]).

Da bi mogli da uporedimo lunarna 'mora' sa Zemljinim, na narednoj slici Meseca nanešene su konture Crnog i Kaspijskog mora. Odmah je uočljivo da Mesečeva mora nisu oosobito velika, iako zauzimaju značajan deo vidljivog diska. More spokoja (Mare Serenitatis[2]), naprimer (170.000 km2), približno je 2½ puta manje od Kaspijskog.

Ali zato među prstenastim planinama Meseca postoje pravi džinovi, kakvih nema na Zemlji. Naprimer, kružni zid planina Grimaldi pokriva površinu veću od površine jezera Bajkal. Unitar te strukture bi mogla udobno da se smesti Belgija ili Švajcarska.

 m2

[1]Naprotiv! Triput je veća! Evropa 10 mil. km2a Mesec 30 mil. km2.

[2]Tu je sletela 'Luna-21' sa 'Lunohodom 2', a godinu dana pre toga i 'Apolo 17'.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...