phobos

Snimak je načinio Mars Reconnaissance Orbiter 23. marta 2008-me sa razdaljine od 5800 kilometara i to je najbolji snimak ovog malog Marsovog satelita koji je ikada napravljen. Najsitniji detalji na slici su veličine oko 20 metara. Boja Fobosa je dobijena kombinovanjem podataka sa  plavo-zelenog, crvenog i blisko-infracrvenog kanala kamere High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) koja je smeštena na orbiteru.

Najupadljiviji reljefni oblik na slici je krater Stickney, dole desno. Njegov prečnik je 9 kilometara i od njega ne postoji ništa veće na Fobosu.

Boje na fotografiji ističu detalje koji se inače ne vide na crno-beloj slici. Pada u oči plavičast materijal u blizini kratera Stickney koji ne vidimo na drugim mestima Fobosa. Verovatno se radi o mladoj površini nastaloj u novije doba.

Na snimku se vidi i serija brazdi i kraterskih lanaca. Mada se mnogi šire radijalno od kratera Stickney oni, prema studijama na osnovu podataka sa orbitera Mars Express (ESA), nisu u vezi sa tim kraterom. Astronomi pretpostavljaju da su formirani od materijala koji je udarom izbačen sa samog Marsa i koji je potom pogodio Fobos.

Hall-Asaph-2
Asaph Hall (1829-1907)

Fobos je otkrio Asaph Hall (1829-1907) 12. avgusta 1877. nakon dugog i beznadežnog traganja. U tom traganju je istrajao samo zahvaljujući upornom i tvrdoglavom nagovaranju i podršci svoje supruge Angeline. Njoj u čast najveći krater na Fobosu danas nosi ime Stickney (njeno devojačko prezime).

Sam Fobos je dobio ime po pratiocu grčkog boga rata Aresa (u rimskoj mitologiji: Mars). Prevedeno sa grčkog fobos znači strah. Prečnik Fobosa je 22,2 kilometra, a od matične planete Mars udaljen je 9400 kilometara.

Pored Fobosa Mars ima još jedan satelit. To je Deimos, 12,4 kilometra u prečniku.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...