Senka Meseca će 21. avgusta proleteti posred SAD, idealnom putanjom za većinu američkih posmatrača. Tamo u Americi se već mesecima astronomi, astrofotografi i turističke organizacije spremaju za događaj pa su u napadu entuzijazma zarazili i nas, na sasvim drugom kraju sveta. Zbog toga: odakle ćete posmatrati ovo pomračenje pitanje je koje se prosto nameće.

usa eclipse map v2x2

Ima među našim prijateljima lovaca na pomračenja koji obilaze kuglu, posmatraju, slikaju i vrište od oduševljenja kada nastupi totalitet. Na Letenki Jurij Stare, koji spada u strasne lovce na pomračenja Sunca (jednom čak ni na naš kamp nije došao zbog pomračenja), još prošle godine reče da će putovati u Ameriku da dočeka senku. Njemu će se pridružiti Ljubinko Jovanović. Kaže Ljubinko:

- Idemo do Las Vegasa, a potom ćemo u Arizonu, a potom u Utah i Kolorado. Još uvek ne znamo tačno gde ćemo biti u vreme pomračenja, to mnogo zavisi od vremenske prognoze koju ćemo tamo pratiti.

U Ameriku na pomračenje idu i Boris Štromar, njegova ćerka Una i Vid Nikolić. I Boba i Vid su uporni posmatrači pomračenja.

- Idemo, kaže Bobo, u Missouri, Jeferson city okolica.

U podacima o svom putovanju u Ameriku najizdašniji je bio Bratislav Ćurčić. Kaže:

spatter cones trail2

Craters of the Moon National park
Bratislav baš voli pustinjske krajolike.

- Idemo moja supruga i ja prvo u Houston Texas (11-og avgusta) da vidimo NASA space center, onda 20-og letimo za Denver Colorado. Odatle ćemo da pratimo vremensku prognozu i na dan pomračenja rano ujutro vozimo ili prema Casper Wyoming, ili ka Scottsbluff Nebrasca (nekih 30-ak km severno na putu #71) ili ka Alliance Nebrasca. Ako vreme bude perfektno u celom regionu idemo na Scottsbluff jer ne očekujem neke gužve tamo. Posle toga se vraćamo u Denver, uzimamo kamper i idemo u Jackson (Grand Tetons), onda 3 dana u Yellowstone,  pa u prolazu do Craters of the Moon National park (pogledajte to na Google Earth!), kroz Nevadu pa u Yosemite 3 dana i onda nekoliko dana oko San Franciska. Nazad u Oz 7-og septembra.

aparatura

 unnamed 2

unnamed 3

unnamed

Ovo je aparatura - nastavlja Bratislav - koju nosim, 60mm homemade refraktor koji je već bio na 4 pomračenja (uključujući Srbiju 1999-the), takođe ručno pravljena mikro EQ montaža bazirana na Manfrotto glavi i lakom aluminijumskom stativu, 400mm/5.6L objektiv i 7D kamera koju će automatski da kontroliše skript program EclipseDroid sa supruzinog telefona dok mi posmatramo kroz teleskop i dvogled. To je barem ideja, samo da ne bude oblaka ....

unnamed 1

Evo jedna probna slika Sunca, bile su 2 pege ali je Sunce bilo tako nisko da je seeing bio katastrofalan (zato je rub tako istesterisan).

Ovim je Bratislav za sad završio svoju priču o pripremama za pomračenje.

Na kraju, od poznatih, pomračenje Sunca sa lica mesta posmatraće i Bojan Sič. Sa kog tačno mesta nije mi poznato.

A jedan moj prijatelj na pomračenje ide u Grčku. Kaže, sigurno će biti neki prenos pa ću se smestiti negde ispod senke suncobrana, srkati koktel i posmatrati prenos.

Što se mene tiče, mnogo mi je da čekam. Ja sam pomračenje već odgledao nekoliko puta u Redshiftu i SkySafari.

eclipse

Prizor pomračnja u SkySafari programu.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...