Disk Sunca je danas bez pega. Solarni je minimum. Pojava pega raste i opada sa ~ 11-godišnjim periodom, polako osciluje između solarnog maksimuma i minimuma. U 2018. godini, Sunce ulazi u duboki minimum koji će da traje tokom naredne 2 godine. 

hmi1898 latest 1024 hmiif

Iako je Sunce ušlo u minimum aktivnosti, na njemu mogu da se pojave pege ali u mnogo manjem broju, što se dogodilo ovih dana. Ova relativno mala aktivnost bi ostala nezapažena tokom aktivne faze solarnog ciklusa, ali sada u mirnoj fazi je uočljiva. 

U pegi AR2699 se 10. februara 2018. dogodio bljesak ili pojava solarne baklje. Pega je tada bila direktno okrenuta prema Zemlji. Baklja klase C4 je dotakla vrh atmosfere Zemlje, obasula je UV zračenjem i izazvala jonizaciju. To je prouzrokovalo kratke smetnje u komunikacijama u kratkotalasnom radio području iznad Južne Amerike i Južnog Atlantika. Pogođene su frekvencije niže od 10 MHz.
U ovoj usamljenoj grupi pega na Suncu, ponovo se 12. februara dogodila eksplozija i proizvela solarnu baklju C1-klase i izbačena je koronalna masa (CME) skoro direktno prema Zemlji. 

cme anim
Animacija urađena na osnovu snimaka Svemirske solarne opservatorije SOHO pokazuje da CME napušta Sunce.

U ranim satima 19. februara, pošto je Zemlja ušla u struju solarnog vetra koji se kreće brzinom od 600 km/s došlo je do pojave blage geomagnetne oluje G1 klase. U regionu Arktika i viših geografskih širina se očekuje pojava aurore.

Solarni tok vetra izlazi iz koronalne rupe u atmosferi Sunca, toliko široko da će Zemlja ostati unutar solarne struje još najmanje 24 sata. Prognozeri  NOAA-a kažu da postoji šansa od 30% od dodatnih oluja G1 klase 19. februara. G1-oluje su relativno male i imaju mali uticaj na satelite ili globalne električne mreže. Međutim, one mogu da izazovu svetle aurore oko arktičkog kruga, da zbunjuju migratorne životinje koje se kreću pomoću magnetnog polja Zemlje na visokim geografskim širinama.

Promena magnetnog polja u predelu pege AR2699, na Suncu od 10. 2 do 14. 2. 2018.

 

 
SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...