Ako naši čitaoci već ne mogu da otputuju na druge planete, bar mogu da se pripreme za to (mi smo lideri u regionu!) Da bi videli Sunce, dovoljno nam je da pogledamo kroz prozor i vidimo zvezdu udaljenu 150 miliona km. Ali kako se Sunce vidi sa drugih planeta?

U principu, to nije teško izračunati. Zna se da jačina svetlosti opada sa kvadratom udaljenosti. Npr, Sunčeva svetlost je oko 900 puta slabija na Neptunu nego na Zemlji, jer je Neptun oko 30 puta dalji od Sunca od Zemlje (30×30 = 900). 

MERKUR

s1

Sunce viđeno sa Merkura, koje je oko 58 miliona kilometara udaljeno od Sunca, ili samo 39 procenata udaljenosti Zemlje od Sunca. Sa Merkura, Sunce izgleda triput veće nego nama na Zemlji.

VENERA

s2

Sunce 'viđeno' sa Venere, koje je oko 108 miliona kilometara udaljeno od Sunca, ili samo 72 procenata udaljenosti Zemlje od Sunca. Sakriveno iza Venerinih gustih oblaka sumporne kiseline Sunce predstavlja samo sjajnu mrlju na nebu. Ali kada bi moglo da se vidi, Sunce bi bilo za oko polovinu veći od onog na Zemljinom nebu.

ZEMLJA

s3

Zemlja je 149,6 miliona kilometara udaljena od Sunca. Sa te daljine, Sunce pokriva površinu na nebu širine oko pola stepena. Mesec pokriva istu površinu. To znači da kada Mesec prođe između naše planete i Sunca, dobijamo pomračenje, koje vidimo i na slici.

MARS

s4

Sunce kako ga vide Marsovci, udaljeno je oko 228 miliona kilometara. Pošto je Mars oko jedan ipo put dalji od Sunca od Zemlje za toliko je i manji na njegovom nebu.

JUPITER

s5

Sunce, kako se vidi sa jednog od Galilejevih meseci, Evrope. Jupiter se nalazi na oko 778 miliona km od Sunca, odn. oko 5,2 puta više od udaljenosti Zemlja-Sunce. Ovde vidimo kako Jupiter zamračuje Sunce koje je pet puta manje nego što ga mi vidimo sa Zemlje. Sunčevi zraci se prelamaju kroz gustu atmosferu planete i osvetljavaju je u vidu crvenog prstena. Ko nije znao, evo da se uveri: Jupiter je spljošten usled sopstvene rotacije. Iako je 15 puta veći od Zemlje, okreće se oko ose duplo brže!

SATURN

s6

Sunce kako se vidi iz letovališta na Saturnu, udaljenom 1.427 miliona km od zvezde. To je oko 9,5 puta više od rastojanje Zemlje od Sunca. Ovde se vide fenomenalni optički efekti koje izazivaju kristali vode i amonijaka u atmosferi. Iako je Sunce oko 100 puta slabije na Saturni nego na Zemlji, još uvek je toliko jako da bi pogled u njega izazvao slepilo.

URAN

s7

Sunce viđeno sa Ariela, američkog deterdženta, odn. Uranovog meseca. Uran je udaljen oko 2.870 miliona km od Sunca, odn. 19 puta dalje od Sunca od Zemlje.

NEPTUN

s8

Slika Sunca snimljena iz vazdušne banje na Neptunovom mesecu, Tritonu. Neptun je oko 4.497 miliona km dalji od Sunca od naše planete. To je oko 30 puta dalje od Zemlje. Oblaci prašine i gasova izlaze iz Tritonovih snažnih kriogejzira i delimično skrivaju Sunce, koje ima samo trideseti deo prečnika koji mi vidimo sa terase.

PLUTON

s9

Sunce se ovako vidi sa Plutona, koji je u proseku udaljen oko 5.913 miliona km od Sunca. To je oko 40 puta dalje od Zemlje. Tamo Sunce oko 1.600 puta slabije sija nego nama u Srbiji. Ipak, to je 250 puta jače od punog Meseca na Zemlji – dovoljno jako da po sjaju daleko prevazilazi bilo koji objekat na nebu i čini ga opasnim za direktno gledanje.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...