pdf

Neke od misterija
koje i dalje prate komete
(A MOŽDA IH NE ZNATE)

Ove godine će evropska sonda "Rosetta" ući u orbitu oko komete Čurjumov-Gerasimenko i izbaciti malog robota "Philae", koji treba da sleti na njenu površinu. Biće to prvi put da jedan ljudski artefakt iz takve blizine i tako dugo ispituje jednu kometu. Biće to velika prilika da se razotkriju tajne koje još uvek ljubomorno čuvaju ti glasnici o poreklu solarnog sistema.


Misterije-kometa

Još od kada je američki astronom sa Harvarda Fred Whipple (1906-2004) smislio izraz "prljava snežna grudva" da bi opisao kometna jezgra, mnogi od nas naivno veruju da ti mali objekti i nisu ništa drugo do relativno male skupine čestica prašine i šljunka i različitih ledova (da, u množini, jer pored vodenog leda komete takođe sadrže i amonijačni led, metanski led, ugljen-dioksidni, itd.) Međutim, kao što često biva, priroda je maštovitija od ljudskog uma. Spremite se za otkrivanje tajni kometa.

RAZLIČITI TIPOVI
PREMA MESTU POREKLA

Svaki student astronomije tokom studija nauči da su komete podeljene na komete kratkog perioda i one dugačkog perioda. Dugoročnim kometama je potrebno više od 200 godina da načine pun krug oko Sunca, te se veruje da potiču iz Oortovog oblaka, beskrajnog i hipotetičkog rezervoara kometa sfernog oblika, prečnika oko jedne svetlosne godine. Kažem hipotetičkog, jer, iako niko ne sumnja u njegovo postojanje, nikom nije ni pošlo za rukom da potvrdi da se nalazi tamo. S druge strane, kratkoročne komete (ili prostije, periodične), sa periodom manjim od 200 godina, dolaze iz Kuiperovog pojasa (čita se kao Kajperov pojas) – još jednog hipotetričkog staništa kometa – lociranog iza Neptunove orbite. Odnosno, iz oblasti rasutog diska Kajperovog pojasa, što nije potpuno isto.

kometa-red Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(15 strana, 1,19 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 20 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...