Jezero Krater (Crater Lake) se nalazi na vrhu planine Mazuma u Oregonu, SAD. Čuveno je po svojoj elegantnoj tamno plavoj boji i kristalno čistoj vodi. Kada je vreme mirno i na jezeru nema talasa celo nebo se ogleda u njemu kao u ogledalu. Ovo jezero je centralna tačka istoimenog nacionalnog parka.

Crater_Lake_National_Park

Mazama_bathymetry_survey_map
Reljef dna jezera

Jezero velikim delom ispunjava kalderu nastalu pre 7700 godina u snažnoj vulkanskoj erupciji koja je urušila vrh planine Mazuma. Potonje erupcije lave su stvorile centralnu plantofmu i druge manje vluklanske forme koje danas čine lepo ostrvo. Konačno,  kada se kaldera ohladila, kiša i sneg su se akumulirali u njoj i tako je stvoreno jezero. Procenjuje se da je bilo potrebno oko 720 godina da se ono napuni do svoje sadašnje dubine od 594 metara. Maksimalna dubina kaldere je 650 metara. Erupcije Mazume su i dalje moguće

Jezero nema svojih pritoka te se isparavanje vode nadoknađuje jedino kišiom i snegom. Zato je voda ovog jezera tako čista. Računa se da se voda u jezeru potpuno zameni svakih 250 godina.

CLlandscapes crater-lake-1

U američkim analima stoji da je prvi evropski doseljenik koji je video ovo jezero bio John Wesley Hillman (1832-1915), kopač zlata i istraživač. Bilo je to 12 juna 1853. i tada je Džon zapisao da je video Tamno plavo jezero. Nakon toga jezero je bar tri puta menjalo svoje ime. Tako se jedno vreme zavalo samo Plavo jezero, pa zatim Veličanstveno jezero i na kraju Jezero Krater.

Inače prvi koji su videli ovo jezero, pa verovatno bili i svedoci njegovog nastanka su davni preci domorodačkog plemena Klamath. Njihova predanja govore o bici između nebeskog boga Skell i boga podzemlja Llao u kojoj je planina Mazuma je bila unišetena nakon čega je stvoreno jezero. Za pleme Klamath ovo jezero je i danas sveto.

Dimenzije jezera su 8 x 10 km, njegova prosečna dubina je 350 metara. Maksimalana izmerena dubina iznosi 594 metara. Ova dubina oscilira lagano u skladu sa klimatskim promenama. Ono inače drugo najdublje jezero u severnoj Americi i deveto po dubini na svetu.

Jezero nema svoju autohtonu riblju populaciju nego je popunjavano različitim vrstama ribe od kraja 19-to do sredine 20-tog veka.

A sad pogledajte ovaj divan flim:

Crater_Lake_Pan_Giampaolo

Literatura:


Još jedan kratak film o najlepšoj planeti:

Najlepša planeta

Još jedno veličanstveno jezero:

Vostok - život pod ledom



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...