Dr Petar Mali- Dubna drugi put

Kaže se, ako knjiga nije zaslužila da se čita drugi put onda nije zaslužila da se čita ni prvi put. Ova interesantna misao ili igra reči može da se primeni na mnoge radnje koje ljudi rade pa i na priču Dubna, drugi put.

dsc00686m
dsc00721m
dsc00713m
dsc00708m 
br4
br3

O Dubni, po čemu je ona poznata i otkuda Dubna, prvi put i zašto Dubna, drugi put i mnogo ličnih doživaljaja sa svog studijskog boravka u njoj ispričao nam je dr Petar Mali u subotu pre podne, 8. septembra 2016. u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu. Zrenjaninska grupa NPN je u program obeležavanja Svetske nedelje svemira 2016 a u Zrenjaninu uvrstila priču o Dubni s ponosom koristivši vrlo sveže iskustvo dr Petra Malog, svog bivšeg učenika koji je dostigao nivo dsc00721mznanja i umenja koje mu je omogućilo da boravi u jednom od najznačajnijih istraživačkih centara u svetu. Pri tom, priča može da bude inspiracija i dobar model za druge mlade ljude sa afinitetom za fundamentalne prirodne nauke.

Petar je rođen u Zrenjaninu. Završio je OŠ “Žarko Zrenjanin” i Zrenjaninsku gimnaziju. Po diplomiranju na Departmanu za fiziku na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu upisao je doktorske studije na istom departmanu koje je uspešno završio pre godinu dana. Ove jeseni je bio na svom drugom studijskom boravku u Institutu za nuklearna istraživanja u Dubni.

Dubna je grad u Rusiji koji se nalazi na manje od 200 km puta od Moskve, na obali reke Volge. Ima oko 70 000 stanovnika. Grad je poznat po tome što je u njemu smešten medjunarodni institut pod nazivom Objedinjeni Institut za nuklearna istraživanja (Joint Institute for Nuclear Research -JINR). Iako u imenu stoji da je oblast istraživanja u ovom institutu nuklearna fizika istraživači se u njemu bave mnogim različitim oblastima: fizikom čestica, fizikom kondenzovane materije, radijacionom biologijom… Dubna je poznata po otkrićima novih elemanata. Prvi element otkriven u Dubni je Dubnijum sa rednim brojem 105. Ukupno 5 elemanata periodnog sistema otkriveno je u JINR-u. Data je motivacija za produkovanje novih superteških elemenata a cilj je bio dolazak do ostva stabilnosti.

Snimak predstavlja animaciju elementa sa rednim brojem Z=117. Animacija je rađena u Berkliju, a element je otkriven u JINR-u u saradnji sa fizičarima iz Berklija. Animacija počinje na 48 min i 52 sekundi ovog filma.

Neutronski detektor za rover Curiosity (Radoznali) koji je 2012. godine NASA. spustila na tlo Marsa rađen je u Dubni sa ciljem mapiranja vode na površini Marsa. Preko 800 naučnih istraživača i centara sarađuje sa JINR-om. Ovde se na godišnjem nivou održi više od 40 internacionalnih konferencija i skupova. Ceo grad prati institut tako da se ulice zovu po poznatim fizičarima; Ulica Saharova, Ulica Žolio Kiri, Bazen u gradu nosi ime Arhimeda itd.

Petar je ove jeseni bio u poseti i jedno vreme proveo u delu Instituta; Bogoljubovljevoj laboratoriji za teorijsku fiziku. To je najveća laboratorija za teorijsku fiziku na svetu. U njoj radi oko 400 teorijskih fizičara. Članovi ove laboratorije se bave grafenom (jedna grupa), kvantnim tačkama, teorijskom nuklearnom fizikom… Petar je radio sa grupom koja se između ostalog bavi sistemima Džozefsonovih spojeva i nelinearnom dinamikom. 14100526_10208405417347181_5355589216971855353_nZa vreme svog boravka u Bogoljubovljevoj laboratoriji za teorijsku fiziku Petar je održao predavanje na zvaničnom seminaru ove laboratorije pod nazivom: Dinamički fazni prelaz i pojava Šapiro rezonanci u Frenkel Kontorova modelu pod dejstvom spoljašnjih periodičnih sila (Dynamical phase transition and appearance of Shapiro resonances in ac+dc driven Frenkel – Kontorova model).

Institut čuva vojska. Za ulazak u institut potrebna je specijalna propusnica i turisti ne mogu da razgledaju prostor instituta. Van instituta Dubna je turistički centar, grad prepun zelenila i parkova kroz koji protiče reka Volga.

Na biciklu na slici je Bruno Pontekorvo. Čovek koji je 1957. predvideo neutrino oscilacije. Pošto je radio u Dubni tu mu je u parku nedaleko od keja podignut i spomenik .

Da, tačna je ona izreka da je dobar onaj učitelj koga su učenici napustili da bi pošli svojim putem…

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...