Edukativni park sa mikro arboretumom i astronomskim instalacijama

AEPA Vidulini radovi 2016
AEPA Vidulini radni nacrt 2015

Tijekom prošle godine zahvaljujući suradnji općine Žminj i Astronomske udruge Vidulini prišlo se koncipiranju Astronomskog edukativnog parka sa mikro arboretumom (AEPA Vidulini) na lokalitetu „Križine“ u blizini naselja Vidulini. Odrađeni su i početni radovi na čišćenju terena (građevinska mehanizacija mještana Vidulini), odvozu otpadnog materijala te priprema za završnu fazu uređenja Parka koja se planira realizirati početkom proljeća ove godine.

Radi se o markantnoj, neuobičajnoj i zanimljivoj instalaciji koja će sadržavati četiri velika kamena kružno raspoređena i postavljena prema stranama svijeta „istok, zapad, sjever, jug“. U njihovom središtu biti će postavljen stup sa putokazima prema svjetskim metropolama, sa njihovim nazivima i prikazom udaljenosti do istih. Stup će ujedno služiti i kao gnomon (sunčev sat), u naravi jedan od prvih astronomskih instrumenata koje je ljudska vrsta koristila za određivanje vremena, godišnjih doba i orijentaciju. Postojeće autohtono bilje i stabla prikladno će se označiti te na taj način predstavljati svojevrsni mikro-arboretum.

AEPA Vidulini nalazi se i na rutama nekoliko postojećih biciklističkih staza te će kao markantna instlacija obogatiti i oplemeniti i turističku ponudu Žminjštine sa edukativnom implikacijom.

Otvorenje AEPA Vidulini planirano je za 12. aprila, obljetnicu lansiranja prvog čovjeka u svemir (Jurija Gagarina) a ujedno je to i obljetnica osnutka Astronomske udruge Vidulini.