Istraživačka stanica Petnica danas, 22. juna, puni svoj 35. rođendan. Pre svega radno i bez mnogo ceremonija. U ovom trenutku u Petnici su u toku programi iz oblasti astronomije, biologije, hemije, arheologije i geologije. Ukupno 123 srednjoškolca ovih dana na ovim seminarima stiču svoja prva praktična znanja o radu u laboratoriji, na terenu ili sa teleskopom. Sa njima radi grupa od skoro trideset naučnika, ali i studenata – vršnjačkih edukatora.

PetnicaAero

Istraživačka stanica Petnica osnovana je 22. juna 1982. godine u selu Petnica kod Valjeva. U njenom osnivanju učestvovali su mnogi poznati naučni i prosvetni radnici, Srpska akademija nauka i umetnosti, Univerzitet u Beogradu i mnoge druge institucije. Tada samo eksperiment u obrazovanju, a sada prestižna naučno-obrazovna institucija prepoznata širom sveta.

Vigor Majić, direktor Petnice, ovim povodom kaže: „Istraživačka stanica Petnica je najveći stvarni obrazovni eksperiment i najveća inovacija u domaćem obrazovanju u poslednjih stotinu godina. Na ponos ili na sramotu? Nikada se ni jedan ogled u domaćem školstvu nije usudio da dovede u pitanje nedodirljive „stubove“ klasične škole – razred (gde se veruje da deca moraju biti istog uzrasta kako bi se nastava uopšte mogla izvoditi), nastavni program (gde se veruje da svi sadržaji rada moraju biti jasno unapred smišljeni i to negde daleko od same škole), udžbenik (gde se veruje da se kao izvor informacija mora koristiti samo dobro proveren tekst koji nije ni u kakvom konfliktu sa javno deklarisanim vrednostima ili ideologijom), nastavnika (gde se veruje da samo čvrst autoritet bitno starije osobe garantuje radnu i svakakvu drugu disciplinu i eliminiše svaku sumnju u istine koje se uče), pa i ocenu – jer se i dalje bezrezervno veruje da samo balansiranje nagradama i kaznama motiviše mlade da uče i da iznos tih nagradi ili kazni mora propisati odgovarajući državni organ bez obzira koliko oni koji to tamo rade bili uopšte kompetentni ili kvalifikovani za to.“

Istraživačka stanica u Petnici je sva ova pitanja, kao i još neka veoma zanimljiva, direktno dovela u pitanje i zamenila ih potpuno drugačijim pristupima koji u domaćoj pedagoškoj teoriji čak nisu imali ni nazive. Pri tome, tokom ovih tridesetak godina, „Petnički eksperiment“ je obuhvatio preko 50 hiljada učenika od kojih danas najmanje nekoliko hiljada profesionalnih naučnika, umetnika, inžinjera, lekara i ko zna kakvih drugih profesionalaca uspešno i kreativno kreira budućnost Srbije i sveta.

Petnica je danas najveći i najrazvijeniji centar ovakvog tipa (profesionalni rad sa mladima paralelno sa redovnim pohađanjem škole) u Evropi. Godinama u IS Petnicu dolaze direktori i nastavnici elitnih škola iz Rusije, Izraela, Slovenije, Nemačke, Kine, Danske, Italije da nauče poneki novi „trik“ ili se upoznaju sa tehnikama rada koje su ovde godinama pažljivo razvijane.

Danas možemo reći da Petnicu čini 50.000 nekadašnjih polaznika koji su prošli kroz neki od skoro 4000 programa organizovanih za ovih 35 godina; nekoliko hiljada predavača i mentora koji su svojim znanjem i iskustvom pomogli da mnogi petničari stasaju u sjajne stručnjake; oko 1000 institucija, fakulteta, instituta, kompanija i škola sa kojima su programi uspešno relizovani ili iz kojih su dolazili naši polaznici...

Povodom ovog jubileja Petnica planira da u saradnji sa SANU, institutima i fakultetima u drugoj polovini godine organizuje stručne skupove i izložbe, kako bi dostignuća ove institucije bila još bolje predstavljena javnosti.

Ovog leta će u IS Petnica biti organizovano 40 letnjih naučnih seminara za srednjoškolce, kao i programi za studente i postdiplomce iz oblasti kosmologije, mašinskog učenjua, mikroskopije, molekularne biologije, hemije i filozofije nauke.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...