Od četvrtka 21.9. do nedelje 24.9. 150 astronoma iz dvadeset i pet zemalja sveta učestovuje na međunarodnoj konferenciji posvećenoj meteorima u Istraživačkoj stanici Petnica. 

20170921 185935

Meteori (u narodu zvezde padalice) predstavljaju stene u Sunčevom sistemu koje pri "sudaru" sa Zemljom, ulazeći u našu atmosferu sagorevaju i tope se, ostavljajući svetli trag na nebu. Ukoliko je veličina objekta dovoljno velika može doći do udara u tlo i stvaranje kratera. 

„Međunarodna meteorska organizacija je nakon 20 godina ponovo izabrala Petnicu da bude domaćin našem godišnjem okupljanju. Tridesetšesta konferencija po redu će okupiti najveće stručnjake u ovoj oblasti astronomije sa svih kontinenata. Biće to prilika za naučnu diskusiju, razmenu iskustava, ali i dogovaranje novih projekata saradnje. Važno nam je bilo da ponovo dođemo u Petnicu, jer je ona bitna zbog toga što radi. Petnica je danas mnogo veća, ali i dalje ima isti duh, energiju i entuzijazam.“ -  kaže Cis Verbek, belgijski astronom, i predsednik Međunarodne meteorske organizacije.

Petnička meteorska grupa postoji od samog osnivanja Petnice i svake godine posmatra meteore i prati meteorske rojeve, objavljujući svoja posmatranja i rezultate.

„Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg okupljanja astronoma je bila posvećena sjajnim meteorima (bolidima), kao i tehnikama video posmatranja i praćenja meteorskih rojeva. Ipak važan aspekt konferencije jeste povezivanje astronoma koji se širom sveta ovime bave, jer moramo imati posmatrače na svakoj tački na planeti, kako bismo 24 sata pokrivali noćno nebo“ -  dodaje Mark Jejsens, takođe iz Belgije.

Astronomi koji se bave meteorima proučavaju njihovo kretanje, putanje i poreklo. Takodje analizom ostataka onih koji su udarili u tlo se bave proučavanjem njihovog sastava i nastanka. Meteorska astronomija nam može mnogo toga reći o nastanku Sunčevog sistema, kretanjima tela unutar njega u prošlosti, ali i potencijalnim pretnjama po Zemlju.

„Velik je ovo broj astronoma koji se okupio u Petnici da diskutuje najnovija otkrića o meteorima. Mi smo se odlučili da konferencija bude dostupna i onima koji u svet nauke tek ulaze, kako bi iz prve ruke videli kako izgleda meteorska astronomija, ali i diskusija naučnih postignuća. Tako smo pored naučnog aspekta konferencije obezbedili i obrazovni - onako kako to Petnica često radi. Ovo je bio pun pogodak, jer su naučnici iz dvadeset i pet zemalja sveta oduševljeni upravo kvalitetom diskusije koju pokreću studenti.“ – kaže Nikola Božić, programski direktor u Petnici, i jedan od organizatora Međunarodne meteorske konferencije.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

20170922 205932


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...