Lijep pozdrav svima,

Nakon serije večerašnjih poziva na zvjezdarnicu, vezanih uz Mjesec u uštapu i Veneri koja blješti na jugozapadu, evo i mene da napišem kratku informaciju za astro-grupu o upravo završenom seminaru.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
DRŽAVNI SEMINAR IZ ASTRONOMIJE ZA UČITELJE I NASTAVNIKE
Poreč - Hotel Parentium, Višnjan - OŠ Jože Šurana,
8.-10. siječnja 2009.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Glavna tema je bila dosta neobična: Krive predodžbe (miskoncepcije), spontane predodžbe i kako ih se riješiti.

Bio je to jedan od mnoštva seminara dosad, ali unutar Agencije za odgoj i obrazovanje došlo je do promjena u percipiranju astronomije i njenog mjesta u znanstvenom odgoju i promicanju znanosti, pa je bilo i promjena. Nova voditeljica je Tatjana Ivošević, prof. viša

savjetnica za fiziku i astronomiju:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090110_AZOO_astronomija/
090100_AOO_astro_seminar_008_tatjana.jpg

Nov predsjednik državne komisije za natjecanja je dr. sc. Dejan Vinković, Prirodoslovno-matematički fakultet Split:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090110_AZOO_astronomija/
090100_AOO_astro_seminar_015_dejan.jpg

Predavači i mentori radionica su osim domaćina bili: prof. dr. sc. Dubravka Kotnik-Karuza, Odjel za fiziku, Sveučilišta u Rijeci Tomislav Jurkić, dipl. ing., Odjel za fiziku, Sveučilište
u Rijeci dr. sc. Željko Andreić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
dr. sc. Bojan Pećnik, PMF, Sveučilište u Splitu dr.sci. Vladis Vujnović, IRB, Zagreb klasična slika sudionika u učionici:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090110_AZOO_astronomija/
090100_AOO_astro_seminar_005_visnjan.jpg

Fali grupna slika jer sam tada bio bez foto-aparata, a kada mi netko dostavi sliku, stavim i nju na web. Kratki izlet sudionika bio je na Tičanu, koji je pred zadnjim sređivanjima pred otvaranje.... nije bilo u programu, ali su neki od sudionika samoiniciativno "skoknuli " do galerije Atelje da pogledaju izložbu: Svemirske vedute":
http://www.astro.hr/IYA_2009/20081218_Porec/

Većina njih hoće doma sliku: Galaksija "Sombrero":
http://www.astro.hr/IYA_2009/20081218_Porec/081218_iya_033a.jpg

Van osnovne teme bila su tu i tri zavrsne prezentacije: - *100 godina Tunguske* - klasična priča + rezultati s kongresa u Krasnojarsku i Moskvi + dva neobjavljena ternari dijagrama, ... i Tunguska eksplozija više nije zagonetka. Tijekom IMO kongresa IMC 2009 (rujan) u Poreču-Višnjanu nadamo se tu dobiti i Gennadija Andreeva, da s ruske strane da prikaz zaključaka.

- *Objekti dubokog svemira* - šetnja po sjevernom nebu i puno lijepih slika, podsjetnik svega što bi trebalo slikati :o)

- *SPACEX i Falcon* - http://www.spacex.com/ - Ništa u astronautici više nije kao što je bilo. Astronautika se seli i u "male zemlje"!

* Nakon Dalmatinskog svemirskog ljeta, u Splitu Bojan Pećnik pokreće tehnološku kompaniju s pogledom k' svemirskim tehnologijama.

* Nakon VIP_YSC-a, kontakata sa Univerzitetom u Trstu, astronautom Paolom Nespoliem: http://forum.sci.hr/viewtopic.php?t=540 i u Višnjanu je krajem 2008. registrirana zasebna kompanija za aero-svemirske tehnologije.

Tu je bio i okrugli stol na kojem je zaključeno da se seminari za nastavnike nastave mijenjati u pravcu više prakse u samoj astronomiji (astrofotografija, mjerenje LP-a, fotometrija, promjenjive zvijezde, meteori, ...) te da se razmisli o mogućim promjenama u natjecanjima iz astronomije.

Detalji će biti dogovoreni naknadno .....
Toliko za sada,


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...