U toku je realzacija prve kampanje za potragu asteroida u organizaciji astronomskog udruženja “Eureka” putem International Asteroid Search Collaboration programa. Kampanja traje od 8. marta do 6. aprila i ukupno učestvuje 6 timova iz Srbije i to: jedan iz Kruševca, jedan iz Aleksandrovca, jedan iz Beograda, jedan iz Niša i dva iz Novog Sada.

 

Iz članka:

U okviru programa International Asteroid Search Collaboration (skraćeno IASC) organizuju se redovno tokom godine kampanje posvećene istraživanju asteroida (Asteroid Search Campaign).

Za te potrebe mogu skinuti program ASTEROMETRICA koji se koristi za obradu i analizu snimaka koje timu pristižu. Na sajtu postoji detaljno uputstvo na engleskom jeziku kako se program koristi. Svakako je preporuka da timovi u sebi imaju i nastavnika ili člana koji ima iskustva u radu sa ovim programom. Preporučljivo je da pre nego što sama kampanja krene da se tim obuči za rad u programu ASTEROMETRICA koristeći probne snimke sa sajta programa. Više o programu ASTROMETRICA kao i detaljnim instrukcijama možete videti na http://iasc.hsutx.edu/Astrometrica.html.

Do sada su timovi imali prilike da analiziraju dve grupe setova snimaka sa Pan Starrs teleskopa i objavljena je prva preliminarna lista novih asteroida koji su otkriveni u glavnom polju asteroida.

Članovi tima Astronomical Society Eureka koga čine Miloš Stanković, Stefan Anđelković, Ksenija Kanjo i Darko Jovanović su uspešno otkrili jedan novi asteroid koji je zaveden pod nazivom EUR0001.

Takođe iz Srbije tim Astronomical Society Cosmos, koga čine Miloš Gagić, Slađana Trajković i Zoran Tomić, je otkrio tri nova asteroida koja su zavedena pod nazivima: ADK0001, ADK0002, ADK0003 što je fantastičan uspeh i trenutno su timovi iz Srbije u toku ove kampanje rame uz rame sa ostalim timovima po otkrićima. 

Po informacijama od drugih timova očekuje se uskoro objavljivanje još novih preliminarnih otkrića asteroida, ali do tad sačekaćemo izveštaj organizacionog tima.

Predstoji još puno posla do 6. aprila i nadamo se da će biti još novih asteroida koje će timovi iz Srbije otkriti. Po završetku kampanje sumiraćemo ukupne rezultate, a svakako Vas informisati o novim otkrićima.

Sve informacije o aktivnostima tokom ove kampanje možete naći na http://iasc.hsutx.edu/iasc/discover.html?

 iasc 700

Veća ilustracija


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 12 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 18 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...