Istarska tehničko pokazna misija na Mjesec stala na noge

Istarski svemirski program u svojim radnim zadacima ima i izradu složene tehničko-pokazne svemirske misije na drugo nebesko tijelo – Mjesec. Projekt je nazvan LUNA 2020 a cilj je formiranje operativnog tehnološkog demonstratora koji podrazumijeva izradu makete lansirne rampe sa raketom (u umanjenom mjerilu) te orbitera, landera i rovera kao operativnih tehničkih cijelina.

Prva etapa izrade LUNA 2020 kompleksa gradi se u Industrijsko obrtničkoj školi  u Puli. Projekt je u suradnji Industrijsko obrtničke škole Pula i Astronomske udrugeVidulini  započet prošle školske godine. Nakon osmišljavanja misije i izrade tehničke dokumentacije pristupilo se izboru materijala te gradnji nosive konstrukcije landera i orbitera.

Na prvi dana proljeća (20.03.2018.) učenici I/a razreda sa profesorom Draganom Basara zgotovili su poslove na nosivoj konstrukciji landera i orbitera. Mjesečev lander stao je na noge, kaže prof. Basara.

Sada slijedi implementacija energetskog bloka (fotonaponski paneli, akumulatori, regulator napajanja, pretvarač napona..) te ugradnja računala a zatim i drugi moduli te senzorika i optoelektronika. Do kraja aktualne školske godine LUNA 2020 biti će energetski neovisna i opremljena prvim setom opreme.

LUNA 2020 u svojoj biti skup je interakcija između obrazovanja, znanosti, tehnologija i gospodarstva s otvorenim pristupom prema medijima i javnosti, izjavio je Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa. Patrik Ušić, Marko Stojan (autolimari) Marin Radošević, Matej Živolić, Andrej Bačac, Antonio Sivonjić i Entoni Zirdum (CNC operateri) učenici su I/a razreda koji rade na ovom dijelu projekta LUNA 2020. Pomoć pri nabavci i opremi pružili su gospodarstvenici i to Amortizeri Roby sa Velog Vrha, Korado gumi servis sa Medulinske ceste te Tehnomont bravarija, direktor Sean Lisjak.

DSC 0049 DSC 0060
DSC 0070 DSC 0101
DSC 0120 DSC 0134
DSC 0178 MT V

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...