U Beogradu je održan stručni skup „Kripto društvo u službi razvoja lokalnih zajednica“ o potencijalu upotrebe kriptovaluta za razvoj društva, lokalnih zajednica i humanitarni rad.

IMG 1bcc7c376dfb419383e1c6054807030d V

Uvodno predavanje pod naslovom „Društvo bez gotovine“ održala je Njegova Ekselencija ambasador Kraljevine Švedske gospodin Jan Lundin. On je govorio o tome na koji način Švedska polako postaje država bez gotovine i sa svim plaćanjima preko kartica ili online aplikacija. 

20180514 183742„Prelazak za gotovog novca u virtuelnu sveru moguće je kada građani steknu poverenje u državu i njen sistem. Bezgotovinski način plaćanja vodi ka većoj transparentnosti, koja uz poverenje da informacije o tokovima novca neće biti zloupotrebljene, vode u sigurnije društvo. U takvom društvu je teško finansirati kriminalne aktivnosti, a smanjuje se i obim delikata koji mogu povrediti građane ili službenike prodavnica i banaka.“, rekao je ambasador Lundin u uvodnom obraćanju.

Usledila je panel diskusija o potencijalima kriptovaluta za društveni razvoj i humanitarni rad. U panelu su učestvovali Arvin Kamberi (Diplo Fondacija, Bitcoin Asocijacija), Slobodan Milovanović (doktorand na Univerzitetu u Upsali, Švedska), Ivan Bjelajac (CEO MVP Workshop), Slobodan Marković (tehnički savetnik, UNDP) i Nikola Božić (programski direktor Istraživačke stanice Petnica). Moderatori diskusije su bili novinarka Tamara Vučenović i Vladimir Radunović iz Diplo Fondacije.

„Prečesto se o kriptovalutama priča ili kao o prevari ili kao lakoj zaradi, a retko se gleda realističan potencijal za razvoj društva i lokalne zajednice, pa i humanitarni rad. Ideja ovog panela i druženja je da se spoje tehnološka i razvojna zajednica, i da se konstruktivno prođe kroz potencijale i izazove kriptovaluta za društveni razvoj, pre svega kroz konkretne primere po svetu i najvažnije faktore.“ – rekao je Vladimir Radunović, organizator događaja i predsednik Rotary E-kluba.

Skup su zajednički organizovali jedna humanitarna organizacija Rotari E-klub, i jedna tehnička zajednica okupljena oko kriptovalute „Dash“, što daje širinu pogleda temi. 

20180514 183731

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...