KonferencijaAV488Plakat 974x1441

ELEMENTI I DOGAĐAJI O RAZVOJU ASTRONOMIJE I FIZIKE
NA PODRUČJU DANAŠNJE VOJVODINE

Matica srpska utorak 21. maj 2019. godine

<< I konferencija o razvoju astronomije u Vojvodini 
<< I konferencija o razvoju astronomije u Vojvodini - PROGRAM



Prof. dr Dragoslav Petrović (Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu) o Prvoj konferenciji posvećenoj razvoju astronomije u Vojvovdini kaže:

 

DPetrovicPrva konferencija pod nazivom ,,Elementi i događaji o razvoju astronomije i fizike na području današnje Vojvodine'', biće održana 21. maja 2019. godine u velikoj Sali Matice srpske sa početkom u 10,00 časova. 

Organizatori Konferencije su  Departman za fiziku PMF-Novi Sad, Odeljenje za prirodne nauke Matice srpske i Astronomsko udruženje Novi Sad, a pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Matica srpske realizuje višegodišnji multidisciplinarni projekat čiji je jedan od ciljeva i ustanovljavanje naučno-stručne Konferencije regionalnog karaktera koja će se organizovati svake naredne godine. 

Na ovoj I Konferenciji učestvovaće preko četrdeset autora u okviru plenarnih izlaganja i kratkih saopštenja iz relevantnih institucija iz odgovarajućih oblasti. Tako će svoje predstavnike, pored istraživača sa PMF u Novom Sadu, imati i istraživači i saradnici Astronomske opservatorije-Beograd, Instituta za nuklearne nauke Vinča, Fizičkog fakulteta iz Beograda, Departmana za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu, PMF Univerziteta u Nišu, Departmana za matematičke nauke Univerziteta u Novom Pazaru, Astronomskog društva Novi Sad, Astronomskog društva „Lira“, Prirodnjačkog društva „Gea“-Vršac, Astronomskog društva „Univerzum“-Bačka Palanka, Astronomskog udruženja „Eureka“- Kruševac i Astronomskog društva „Milutin Milanković“-Zrenjanin.

Na Konferenciju su pozvani i predstavnici Astronomskih društava i srodnih institucija iz Slovačke. Mađarske i Rumunije, a kao koautori saopštenja sa svojim rezultatima participirali su i istraživači iz Italije, Francuske, Slovačke, Holandije i Japana.

Očekuje se da će posebno šire interesovanje izazvati prikaz novih elemenata o saradnji Milutina Milankovića sa Maticom srpskom, popularni prikazi eksplozije supernovih i njenih korelacijama sa tamnom materijom, ideje oko novih detektora kosmičkog zračenja, prikaz astronomskih osmatranja sa područja Vojvodine grofa Marseljija realizovana još 1696. godine, podaci i komentari o sunčanim satovima sačuvanim na teritorije pokrajine i niz drugih ostalih saopštenja.

Očekuje se da će Konferenciju otvoriti prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, kao i da će se prilikom otvaranja skupu obratiti i pokrajinski sekretar za  visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Autonomne Pokrajine Vojvodine, prof. dr Zoran Milošević u ime pokrovitelja i dekan PMF u Novom Sadu, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević u ime organizatora.

Matica srpska
Matica srpska


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...