Lijep pozdrav,

Šaljem vijest o letu kojeg smo obavili "na silu" jer nam završava škola, a visinski vjetrovi su bili nepovoljni. U svakom slučaju imamo hrpu podataka koji nam pokažuju koliko u kojem smjeru razvijati taj projekt.

Od Višnjana do Krsana

Višnjanska škola astronomije 2010. završava danas i baš preko puta radi grupa za aero-svemirske tehnologije koju vodi Gregor Kervina.

priprema
Priprema

Ovih su desetak dana razvijali konzolu za stratosferska istraživanja zasnovanu na Arduino platformi.

Vrijeme za puštanje balona u stratosferu i povratak konzole, je danima, u Istri bilo krajnje nepovoljno. Sve su simulacije davale da nam sonda pada u more, ako idemo na maksimalnu visinu.

priprema2
Još samo malo... i...

poletanje
... poleće

Na kraju se odlučilo za let u dolnji dio stratosfere s planiranim pucanjem balona na 11,000 m kako bi sonda elektronikom pala na kopno.

Visnjan
Višnjan

Let je uspio, sonda se javila da je na tlu i na drugom dijelu istarskog poluotoka. Prije nego što se došlo do nje javio se i vlasnik livade gdje je pala, blizu Krsana (Labina).

put
Putanja

Ekipa još sređuje podatke. Za sada se vidi da je Arduino platforma jako dobra, da su komercijalni trakeri za automobile pouzdani, da se može i improvizirati sa temperaturnim senzorima ako se kalibriraju, da se treba paziti s optičkim prozorima koji su negativne leće i jako deformiraju sliku, pogotovo ako se imalo promaši optička os!

Novigrad
Novigrad

Stratosfera
Stratosfera

Ostale slike na:
http://www.sci.hr/edu/2010/20100818_VSA/stratoexplorer02/

Video složen od sekvence slika:



Novigrad_2
Novigrad