Kliknite na slike
mjesec_lokacija_slijetanja
Mjesta predviđenih slijetanja drugih timova GLXP na Mjesec
taurus-littrow
Krupni plan Taurus Littrow područja na Mjesecu

Međunarodni tim SYNERGY MOON u kojem djeluje i Astronomska udruga Vidulini jedan je od takmaca nove svemirske ere osvajanja Mjeseca pri Google Lunar X PRIZE. Već ranije odabrano je mjesto slijetanja landera SYNERGY MOON ekipe – krater Taurus Littrow, a samim tim i Istarskog rovera kojeg će lander spustiti na Mjesečevu površinu. Riječ je o nevelikoj zaravni koja je prije nekoliko desetljeća udomila astronaute u misiji Apollo-17. Prođe li sve prema planu i očekivanjima Istarski rover imati će sve šanse da izbliza pogleda ljudske artefakte na Mjesecu.

Robotičko vozilo koje će se izraditi u Istri na Mjesecu će imati zadaću prijeći 500m, poslati slike i video HD rezolucije, te istraživati svijet oko sebe drugim instrumentima. Posebna zanimljivost koja proizlazi iz mjesta slijetanja je upravo blizina ostataka misije Apollo-17. Uspije li se Istarski rover probiti do njih biti će to osim edukacijskog, znanstveno-tehnološkog, osobnog i kulturološki uspjeh. Slike ostataka opreme iz misije Apolla-17 načinjene s Istarskog rovera udaljenog tek koji metar valjda bi kao još jedan argument zatvorile nagađanja skeptika jesu li ljudi bili na Mjesecu.

Na Mjesečevim kartama koje donosimo vidljivo je područje Taurus Littrow gdje će sletjeti Istarski rover. Na drugoj velikoj karti Mjeseca označena su planirana mjesta slijeta drugih ekipa iz Google Lunar X PRIZE projekta.

 



Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 4 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...