Pre nekoliko nedelja Branko Simonović, jedan iz plejade astronoma sa Kule (AD "Ruđer Bošković, BG), poslao nam je vrlo interesantno, ali i zabrinjavajuće pismo. Kako je ono stiglo u vreme velikih obaveza oko kampa i nakon njega, nismo mogli, sve do sada, da mu poklonimo potrebnu pažnju. Evo šta je napisao Branko:

 

... Da ne odužim objašnjenjima u uvodu mislim da će Vam i ovako biti jasno o čemu se radi. Naime, naišao sam na nešto što je delovalo zanimljivo (pored toga što je i strašno!), bar kao ilustracija za opasne modne trendove. Već će Vama i sam početak otkriti o čemu se radi, a napis u celini govori i više. U pitanju je vest iz Rusije. Ja trenutno nemam vremena da prevedem ceo napis ali Vam niže donosim prevod uvoda, dok ceo tekst na ruskom imate ovde: Православные активисты потребовали запретить астрономию в России.

8852537222 039a30e470 b
Pravoslavni sveštenik blagosilja pripadnike medija neposredno nakon što je blagosiljao raketu Sajuz na Bajkonoru 27. maja 2013. Foto: NASA HQ PHOTO

100 000 POTPISA ZA UKIDANJE ASTRONOMIJE U ŠKOLAMA (Rusija)

Grupa pravoslavnih aktivista namerava da prikupi 100.000 potpisa kako bi se u ruskim školama i univerzitetima zabranila nastava iz astronomije. Po njihovom mišljenju, aktuelni podaci prikupljeni od strane nauke, mogu naškoditi jačanju pravoslavne vere, kao i inih tradicionalnih religija u Rusiji. Najradikalniji potpisnici traže zatvaranje opservatorija i planetarijumah, kao i zabranu prodaje teleskopa sa uvećanjem od 40 puta u Rusiji. 

Evo i originalnog uvodnog teksta:

05.02.2013

Группа православных активистов намерена собрать в Интернете 100 тысяч подписей, чтобы запретить в российских школах и университетах преподавание астрономии. По их мнению, современные данные, собранные наукой, могут нанести вред укреплению православной веры и других традиционных для России религий. Наиболее радикальные подписанты призывают к закрытию обсерваторий и планетариев, а также запрету на продажи в РФ телескопов с кратностью увеличения более 40.