10 dana astronomije - prva tri dana 

10 dana astronomije - Još četiri dana


Petak 8. dan

18 sati Već smo u domu i počinju pripreme za predavanje dok posjetitelji razgledavaju našu izložbu.

19 sati Danas predavanje drži Predrag Dominis Prester pod naslovom Crne rupe. Naravno da je dvorana puna bez obzira što Predrag prvi puta gostuje na 10DA u ulozi predavača. Zadnje dvije godine bio je podrška supruzi Dijani a ovaj puta je obrnuto. Predrag je održao odlično predavanje tako da sam čak i ja konačno shvatio što su to crne rupe u svemiru. Gdje se one nalaze i što se dešava ako pređemo horizont crne rupe. Povratka nema jer čak niti svjetlo ne može pobjeći iz nje. Sve ode u singularnost i to je onaj dio koji su mi već mnogi pokušali objasniti i ma koliko se trudio da to shvatim nije mi jasno. Mislim ipak da nije nikome. Bar se tako tješim. Predavanje je završilo ali posjetioci baš nisu bili raspoloženi za odlazak kući te su Predraga obasuli pitanjima. Niti jedno nije ostalo bez odgovora.

10da 3 1 10da 3 2
Predrag Dominis Prester objašnjava crne rupe Supruga Dijana pažljivo sluša

            

Nakon toga opet smo se trudili biti dobri domaćini ili Predrag i Dijana još bolji gosti te smo uz priče o astronomiji i svemu drugome, našim svemirskim brodom Kumova slama preletjeli u drugi dan.

Subota 9. dan

18 sati Ponovo smo u domu kako bi sredili sve za početak predavanja legende astronomije u BIH Muhameda Muminovića. Otišao sam u hotel gdje su ga Daruvarske toplice smjestile. Dok sam ga čekao u najljepšem restoranu Terasa, naručio sam si kavu i uživao u pogledu na park koji još nije osjetio proljeće pa mi još uvijek izgleda onako nekako zimski.

Eto i Muhameda koji mi se pridružuje na kavi te se konačno upoznajemo. Nama koji volimo astronomiju vrlo je lako naći temu za razgovor tako da sam ga morao upozoriti da je predavanje u 19 sati.

19 sati počinje predavanje pod naslovom Astronomija ispred i iza vidljive svjetlosti.

Polako i strpljivo Muhamed nam je objasnio u kojim to mi dijelovima spektra gledamo svemir. Nisu to samo frekvencije koje su vidljive našem oku nego i niz drugih kao što su infra crveni dijelovi spektra te radio valovi kojih opet ima niz. Dugi, kratki, srednji…

Uz puno slajdova i prekrasnih slika svemira i onih manje lijepih našem oku koji predstavljaju onaj dio koji inače ne vidimo, uspio nam je objasniti i što znači naslov predavanja Astronomija iza i ispred vidljive svijetlosti. Za pitanja nije bilo vremena jer smo žurili da postavimo teleskope na trg.

10da 3 3 10da 3 4
Muhamed Muminović Earth Hour

20 sati i 30 minuta - Teleskopi postavljeni gradska rasvjeta ugašena. Počinje Sat za planetu zemlju (Earth Haur) koji kod nas traje dva sata već šestu godinu. Nebo se razvedrilo pred pola sata samo da se zvijezde i planete mogu pohvaliti svojom ljepotom. Kao da znaju da ih gledamo kroz teleskope. Tu je i Mjesec koji se šepiri svojom svjetlošću. Nameće se da i njega pogledamo i to onako, bezobrazno zaklanja nam pogled na une dalje u svemiru. Jupiter mu prkosi pa i njega malo promatramo. Smrznuli smo se jer je temperatura pala blizu nule i tjera nas u toplo.

10da 3 5 10da 3 6
Druženje poslije Star partyja
Dio posade nije imao mjesta za velikim stolom

I ponovo onaj lijepi dio gdje čitava posada Kumove slame i Muhamed i Dijana i Predrag sa dragim prijateljima iz Križevaca, Pakraca, Zagreba i Danijelom šefom Zvjezdarnice.com letimo zajedno u drugi dan.

Nedjelja 10. dan

18 sati Uspješno slijećemo kako bi stigli na Sijelo na kumovoj slami gdje nas dočekuje nekolicina onih kojima je ovih devet dana leta prebrzo prošlo. Cijela posada se iskrcala i sijelo je počelo.

Što se to razgovaralo na sijelu neću vam baš sve otkriti jer je bilo i kritike i samokritike. Što je to moglo biti bolje i što ćemo to učiniti kako bi let svemirskog broda Kumova slama na sedmom letu Deset dana astronomije 2016. godine bio još interesantniji.

10da 3 7

Nakon sijela i čišćenja

Zahvaljujemo se gradu Daruvaru kao suorganizatoru i Bjelovarsko bilogorskoj županiji kao pokrovitelju.

Na kraju hvala svim našim sponzorima. Zbog nekih sponzora kao što je Irida naši gosti su već počeli vjerovati da se Panonsko more vratilo i da je Daruvar ribarsko mjesto na otoku Papuku. Naravno to zbog ukusnih večera sa morskom ribom. Tu je i Daruvarska pivovara koja posadi i gostima omogućuje da se opuste. Samo kada nisu na dužnosti. Daruvarske Toplice koje smještaju naše goste u udobne sobe kako bi se odmorili. Na raspolaganju su im i bazeni sa termalnom vodom i ostali rekreativni sadržaji kako bi predavači i svi gosti ostali u dobroj formi. Turistička zajednica, SAB, Poljodar Tim su oni koji nas prate svih šest godina. Tu su još i Zajednica tehničke kulture BBŽ, Turistička zajednica BBŽ, TIC Daruvar, Optika Častek, San Met, Vodoprivreda, Ribnjačarstvo Končanica,Vina Turić, Proton, Tehno trade, Matkom, Daruvarski portfolio koji nam pomažu onoliko koliko mogu kako bi naš brod Kumova slama uspješno letio. I Još Zvjezdarnica.com i Radio Daruvar kao medijski pokrovitelji te Tehnička i Ekonomsko turistička škola kao naši suradnici.

Vidimo se nagodinu.

10 dana astronomije - prva tri dana

10 dana astronomije - Još četiri dana


Novih 10 dana astronomije!


Prethodni 10DA

10 dana astronomije - prva tri dana (2014.)

Ostale fotografije potražite ovde10 dana astronomije - 2014 - program

Deset dana astronomije - 2014

Deset dana astronomije 2013. 

Deset dana astronomije 2013. (ii)

Još tri dana DDA 2013.

Petak na DDA 2013.

Daruvar: 10 dana astronomije 2012

Daruvar - deset dana astronomije 2011



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...