Danas je predstavnicima medija u Pulskoj Industrijsko-obrtničkoj školi predstavljena zgotovljena astronomska kupola „CubeDome“, jedinstvenog tehničkog dizajna u svijetu.

Ravnatelj Petar Gavrić upoznao je sedmu silu sa osnovnim smjernicama suradnje između škole i Astronomske udruge Vidulini, a prvi od zgotovljenih projekata je upravo CubeDome. Prof. Dragan Basara iznio je tehničke detalje same kupole i proizvodnog procesa te posebice pohvalio učenike dvaju prvih razreda (automehaničari i autoelektričari) koji su aktivno učestvovali u izradi. Marino Tumpić (Vidulini Observatory) pojasnio je jedinstvenost dizajna te napomenuo kako će u narednim danima Cube dome biti transportirana na lokaciju u Vidulinima i tamo udomiti robotički teleskop.

 CubeDome PRESS1    CubeDome PRESS2
     
 CubeDome PRESS3   CubeDome PRESS4 

Ovim su projektom svi na dobitku, učenici koji su se susreli sa nestandardnim izazovom i odgovornošću za njegovu provedbu, škola koja je tjednima odisala „misaonim selfiem“ kako se u njezinom prostoru odvija „Nešto“ te astronomi iz Vidulina kojima će CubeDome trajno riješiti problematiku zaštite robotičkog teleskopa od atmosferilija a ujedno omogućiti rad i pozicioniranje teleskopa ma u koju točku na nebu bez ikakve opstrukcije. Upravo je taj detalj (rad teleskopom bez opstrukcije) ono što daje jedinstvenu tehničku komponentu upravo završenog projekta CubeDome.

Gavrić je na kraju istaknuo kako se trenutačno radi na još nekim, iznimno interesantnim projektima o čemu će javnost i sedmu silu izvijestiti uskoro.

 


U Pulskoj Industrijsko-obrtničkoj školi izrađena jedinstvena astronomska „kupola“



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...