Zmajevke i Zmajevci su nas i ove godine pozvali da im se pridružimo na Zmajevim dečjim igrama. A mi smo to sa zadovoljstvom prihvatili jer volimo da malim klinjama pokazujemo kako svet izgleda kroz teleskop. Kad zvirnu kroz okular oni se toliko oduševe da ih je milina gledati. 

Zmajeve dečje igre su manifestacija za decu sa tradicijom dugom preko 60 godina, a dešava se u Novom Sadu.

Ali ove godine sve će za nijansu biti drugačije, što se nas tiče. I dalje će na teren izaći astronomska društva „Novi Sad“, „Kosmos“, „Univerzum“ i „Lira“, ali sad pod okriljem projekta VoBaNISTA. Da ne bude zabune, sve su to mala društva, sa tek po nekoliko članova, ali svako ima svoju logiku i svoj razlog za postojanje, i ono što je zapravo najvažnije, sva dobro međusobno sarađuju. E a ta saradnja se ove godine manifestuje kroz projekat VoBaNISTA.

Ali važnije od svega rečenog je: gde ćemo biti? Pa kod Katedrale, kao i prošlih godina. Tu će naši vredni astronomi postaviti nekoliko teleskopa pa će svi koji žele odatle moći da posmatraju…. Pa, to zavisi od stanja oblačnosti. Ako bude oblačno onda ćemo naciljati vetrokaz na Gradskoj kući ili nešto dalje, recimo šraf na dizalici kod Glavne pošte. Da, to nije ono što astronomi obično posmatraju, ali ako ništa drugo ne može da se vidi zbog oblaka, onda i to lepo ilustruje moć teleskopa. Sem toga, do sumraka i noći ionako ništa sem Sunca na nebu ne može da se vidi.

A ako bude vedro, uveče, gledaćemo Jupiter, Veneru, Mesec, zavisno već od toga šta nam okolne zgrade dozvole. U svakom slučaju, ako ste u Novom Sadu, posetite nas. 

Zmajeve dečje igre je jedan od najvećih festivala za decu u Novom Sadu, kao i u Srbiji. Nazvan je po Jovanu Jovanoviću Zmaju, jednom od najpoznatijih srpskih pesnika i pisaca dečje književnosti, a festival se održava svake godine u junu i decembru u Novom Sadu, glavnom gradu srpske pokrajine Vojvodine.

Prvi festival je održan u junu 1958, pod imenom „Festival dečje poezije, drame i lutkarskog pozorišta“. Njegov organizator je Matica srpska u Novom Sadu, a 1969. godine, naziv je promenjen u „Zmajeve dečje igre“.

Osnovna ideja festivala je da okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, urednike i čitaoce književnosti za decu iz Srbije i šire. Zmajeve dečje igre imaju svoj magazin „Detinjstvo“, a poštovaoci i autori dečje literature okupljaju se u Zmaj Jovinoj ulici 26.

Svakog juna po nekoliko dana, igre za decu, koncerti pokazuju okupljenu decu iz Novog Sada i njegove okoline u Zmaj Jovinoj ulici, glavnoj ulici u Novom Sadu.

  

Fotografije sa Zmajevih dečjih igara prošle godine.

2017 06 10 18.26.46

2017 06 10 18.19.34

2017 06 10 18.30.56

2017 06 10 18.31.24

2017 06 10 18.38.23

2017 06 10 18.31.42

2017 06 10 19.29.53

japanka

Još slika (146 fotografija)

A kako je bilo u petak: Astronomija na Zmajevim dečjim igrama

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...