Vobanisti su i ove godine na Exitu. Njihov zadatak je da gostima čuvenog festivala pokažu deo bogate kolekcije nebeskih objekata koji su dostupni teleskopima sa platoa koji se inače kupa u svetlosti, ali je još najtamniji ako se poredi sa ostalim mestima na Tvrđavi a na koji instrumenti mogu da se postave i sa kojeg se vidi nebo. 

Juče je bio prvi dan, lep, vedar, sunčan. Svi su na Exitu veseli i mladi, neko po godinama, neko duhom. Od nebeskih objekata u takvom okruženju dostupni su jedino Jupiter i Saturn, što je za većinu gostiju Exita i više nego što su ikad kroz teleskop videli. Zapravo, malo je onih koji su uopšte kroz teleskop i gledali. 

DSC 0040

DSC 0037

Sve je, dakle, počelu divno, jedino što se vreme pokvarilo čim su teleskopi postavljeni. Bilo je to još zadana, pa je postojala nada da će se do noći razvedriti. Ali kad je pala noć počela je kiša. Onako, baš dobra. Prvo su pale tri kapi, a zatim i ostale. 

DSC 0040

DSC 0147

Sledilo je pakovanje teleskopa, odlazak u neki od šatora. Sa brojnih bina festivala čula se i dalje muzika, bilo je puno onih koji se na kišu nisu obazirali. Uostalom, bila je topla. 

DSC 0139

Kiša je zatim prestala da pada, ali su oblaci ostali i dalje da smetaju. Ali to je zato bila prilika da se obiđu stejdževi. Neki od Vobanista su otišli na šišanje, neki na šminkanje, a neki na sendvič sa odličnom, debelom kobasicom. Svega toga ima na Exitu. I mnogo, mnogo više od toga. Samo treba da se prepustite događajima. 

DSC 0131

DSC 0257

Posle ponoći ukazao se Jupiter. Teleskopi su ponovo instalirani, fokusirani, uključeni su motori… onda su oblaci opet stigli. Malo posle se razvedrilo da bi se odmah ponovo naoblačilo. Neki od publike su ipak uspeli da vide mutan Jupiterov disk. Jedan sjajan momak, visok, plav, atletski razvijen, kao da je izašao iz Šekspirovog Sna letnje noći,  baš je želeo da zvirne kroz teleskop. Ispostavilo se da je on iz Beča, da je fizičar, nuklearac pa su se on i ovi naši Vobanisti sa PMF lepo ispričali. Krenuli su od ranijih Exita (on je redovan gost festivala), a završili sa mionima i snimanjem kosmičkih zraka. Eto, srodne duše se lako nađu.

DSC 0252

Verujemo da će danas biti bolje vreme za osmatranje. Ako idete na Exit proverite to. Nađite Vobaniste. Nema ništa lepše od posmatranja planeta uz najbolju muziku na svetu.

DSC 0186

DSC 0212

DSC 0191

DSC 0262

 

ALBUM . 1. dan (223 fotografije)

 


VOBANISTI I EXIT 2018.


 

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...