Armstrong

 

 

Na današnji dan pre 79 godina rodio se Nil Armstrong, prvi čovek koji je zakoračio na Mesec.

 

 

 

 

Mali korak

Apollo_11_first_step

Otisak na tlu Meseca

otisak

TV zapis "prvog koraka"

 

Izvod iz članka OVO JE MALI KORAK ZA ČOVEKA ... (II)

"Za razliku od svojih kolega, Nil Armstrong nije napisao autobiografiju, tako da je njegov život iz njegovog ugla ostao tajna. Iako je važio za čvrstog čoveka, što mu i prezime kaže (Arm-strong - "Jaka ruka") i on je, kao i Oldrin, prolazio kroz duboke krize. U njega se nakon povratka iz Mora tišine usadio nekakav nemir. Počeo je, na iznenadjenje njegove supruge Džen, da posećuje noćne lokale što je ranije bilo nezamislivo za njega. Jedan od astronauta je pre misije "Apola 11" rekao da se Nilu dopadaju žene, ali se on nikada ne bi usudio da neku od njih odvede u krevet. Njegova jedina žena bila je njegova supruga. Medjutim, posle "Apola 11" sve je bilo drugačije. Nil se zaljubio u jednu glumicu, a kad su novine počele da pišu o tome, on se povlači u ćutanje, dok je njegova supruga Dženet ipak uspela nekako da spase brak.

Armstrong je manje od dve godine radio u NASA-i kao zamenik načelnika vazduhoplovnog dela agencije. Posetio je Zvezdani grad sovjetskih kosmonauta juna 1970. za vreme misije "Sajuz 9" i pozvao kosmonaute Andrijana Nikolajeva i Vitalija Sevastjanova koji su tada leteli na ovom brodu da posete Hjuston. Oni su to i učinili. Godine 1971. postaje profesor kosmičke tehnike na univerzitetu u Sinsinatiju (Cincinnati), rodne države Ohajo, odbivši veoma primamljive ponude iz Njujorka i Vašingtona.

"Svestan sam da bih tamo zaradjivao mnogo više, ali neću da prodajem sebe", rekao je.

Kao profesor, daleko od očiju javnosti, radio je sedam godina."


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: