Nadanašnji dan 2003. Jurij Melenčenko, ukrajinski kosmonaut, postao je prvi čovek koji se venčao u kosmosu. Mlada je na njegovu žalost bila na Zemlji, u Teksasu, pa je jedino mogao da poljubi monitor.

YuriMalenchenkoU trenutku proglašavanja braka, gosn Jurij Ivanovič je bio u situaciji na kojoj su mu milioni oženjenih muževa zavideli: mlada je bila u Teksasu, a on ne na Novom Zelandu, već neuhvatljiv, na 100 km IZNAD njega, u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Mlada nije ni slutila da se momak na ovaj podvig spremao godinama (ona je to uradila spontano):
- Prvo je u julu 1994. bio komandant "Sojuza TM-19" kada je leteo na stanicu MIR. Da bi se smirio od napornog puta, ostavili su ga gore 125 dana 22 sata i 53 minuta.
- Za pokazano držanje, Ameri su ga u avgustu 2000. pozvali da leti s njima na Spejs šatlu STS-106. Impresioniran dočekom, tada je prvi put objavio da bi voleo da se venča u kosmosu, ali ne odmah. Uplašeni, čelnici Nase su ga ostavili da se ohladi u vakuumu. Ostao je gore 11 dana 19 sati i 12 min.  
- Kada je i treći put krenuo da se oženi ("treća sreća"), dali su mu da opet bude komandant kosmičke letilice, "Sojuza TMA-11", i pustili ga da odleti ponovo do ISS.

Gore je stigao 26. aprila 2003. Pokušao je da skrene misli nekim naučnim eksperimentima, ali je nakon 2 meseca pukao, i objavio da se ovog puta STVARNO ženi. Šta je potom uradio, već sam napisao. Da bi mu pružili priliku da se predomisli, i sve prikaže kao smetnju na mozgu izazvani solarnim vetrovima i tajanstvenom eksplozijom supernove, ostavili su ga da razmišlja do novembra. Ništa nije pomoglo ...
- Kada se otreznio, bilo je već kasno. Posle je molio da ga kako znaju ponovo pošalju u kosmos, jer su mala deca plakala po kući po čitav dan, pa mu je malo trebalo mira.

Uviđavni čelnici, prepoznajući sebe u njemu, ponovo su ga poslali u orbitu 10. oktobra 2007. i ostavili ga tamo 191 dan 19 sati i 8 minuta, a ženi javili da se malo zakartao sa drugarima i damo što nije stigao kući. Za to vreme deca su pošla u školu.
(na slici se vidi da je to neki ukrajinski kicoš)

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...