28. januar

Koliko daleko je otišao svemirski šatl "Challenger" pre nego što je doživeo nesreću?

Uspeo je da se podigne na oko 16 km iznad zemlje pre nego što se nakon samo 73 sekunde leta raspao na milion delova. Svih sedam članova posade - Francis Scobee, Greg Jarvis, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnick, Mike Smith i Christa McAuliffe (prvi civil koji je učestvovao u letu) - poginulo je na današnji dan pre 25 godina.

Za nastali problem "okrivljen" je jedan gumeni prsten-dihtung ("O-ring"), koji je neočekivano reagovao na neuobičajeno hladno vreme u trenutku lansiranja.

Prema autoru Richardu Lewisu, koji je napisao knjigu "Challenger: The Final Voyage", poslednje reči koje su se čule u kontrolnom centru na Zemlji su bile reči pilota Smitha iz kabine: Uh-oh".

Više o ovom događaju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...