uvodnaPokemon Kakuna sjedi na sunčanom satu Sagitta borealis.

Ima li nekoga da ne zna što su Pokemoni? Vjerujem da nema. Ova mala bića u posljednje su vrijeme popularna toliko da ih ljudi naganjaju posvuda. Nije uopće čudno vidjeti ljude kako zagledani u svoje smartfone, naizgled besciljno, tumaraju posvuda oko nas. Hvataju Pokemone. Moram reći da ni ja nisam ostao imun na tu pošast naganjanja Pokemona uokolo. Moderni način života nam je takav da većinom sjedimo, ležimo i uopće, vrlo malo se krećemo. Postali smo nekako lijeni. I zato me je ova igra zainteresirala jer čovjeka naprosto mami da se kreće.

pokemoni3Clefable (uspio sam ga snimiti ali ne i uhvatiti), Weedle i Eevee

Moraš hodati uokolo tražeći ova mala stvorenja, obilaziti pokestopove da si priskrbiš pokeloptice i sve one zgodne rekvizite koji ti trebaju da uhvatiš i održavaš svoje Pokemone. Nisam neki veliki fan koji bi skakao u vodu ili se penjao na planinu da dođem do Pokemona, no rado na njih bacam svoje pokeloptice. I onda me tako, u znatiželji ima li ih oko moje zvjezdarnice Apollo, povela ideja da to malo istražim.

pokemoni1Zubat, Eevee, Growlithe, Abra i Nidoran.

Obično je okolo sve mirno, nema neke velike Pokemon aktivnosti kao, recimo u gradu. U mjestu gdje živim imamo četiri pokestopa i jedan Gym. Da bih saznao imam li i kojih sve Pokemona u svojoj okolini, iskoristio sam Incense module. I evo što sam saznao. U blizini zvjezdarnice Apollo živi mnoštvo Pokemona. Vrlo su živahni i ne daju se samo tako uhvatiti. Rado se penju po sunčanom satu Sagitta Borealis, a vole se pentrati i po teleskopima u zvjezdarnici Apollo. Eto zašto mi ponekada slike ne ispadaju dobro i bivaju mutne.

pokemoni2Caterpie, Shellder i Drowzee.

Pokemoni se zaigraju, skakuću po teleskopima i tako pokvare statičnost stupa pa se teleskopi malo protresu što je dovoljno da se snimci pokvare. Za sunčani sat to i nije neki veliki problem, no teleskopi su druga priča. Zato sam ih odlučio sve pohvatati i pospremiti u svoje pokeloptice kako ne bi mogli više praviti nered u zvjezdarnici.

pokemoni4Nidoran, Drowzee i Spearow.

Posao se pokazao vrlo zahtjevnim jer su se pojedini Pokemoni nerado dali uhvatiti, bili su vrlo nemirni i nestašni, režali su i gunđali na mene, pojedini su mi plazili jezik i sprdali mi se, a drugi su opet bili samo lijepi i pristojni. I da ne duljim više, evo cijele menažerije koju sam sakupio u svojoj zvjezdarnici Apollo. Drago mi je da ih zanima astronomija pa sam ih nazvao astronomskim Pokemonima. Zašto ne? Pa ne može se svatko pohvaliti Pokemonima koji se bave smetanjem u astronomiji, Pokemonima koji se penju po teleskopima, sunčanim satovima, koji plaze po optičkim cijevima, skaču po utezima teleskopa, tapkaju po kontrolerima i sline po objektivima i okularima.

pokemoni5Kakuna, Rattata i Pidgey

Dakle, kada vidite da sam objavio neke astrofotografije koje nisu savršene, okrivite Pokemone, oni su uzrok tomu. Nisam ja. Ja sve radim kako treba ali mi oni ponekada pomrse račune. I što ja tu mogu osim da ih pohvatam koliko uspijem. A nekada dovedu i prijatelje pa mi zadatak nije lak. Težak je život astronoma. Evo vam i dokaza. :-)

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...