n49

Eksplozija supernove jedan je od najdramatičnijih događaja u svemiru: tokom vremenskog razdoblja od svega nekoliko meseci umiruća zvezda u nekoj galaksiji može da nadmaši u sjaju sve ostale zvezde iz te galaksije zajedno!

Ova kompozitna (složena) fotografija formirana je od snimaka dva čuvena Nasina teleskopa, Habla (Hubble Space Telescope) i Čandre (Chandra X-ray Observatory). Reč je o ostatku supernove sa oznakom N49, lociranom u galaksiji Veliki Magelanov oblak, patuljastom pratiocu našeg Mlečnog puta.

Eksplozija supernove bila je toliko jaka da je došlo do formiranja pravog svemirskog „metka“: plavičasta struktura smeštena uz desnu ivicu slike, malo ispod sredine, metkolikog je oblika, ali i metkolike brzine, koja se procenjuje na oko devet miliona kilometara na čas. Pretpostavlja se da je ovaj „projektil“ zapravo ispalila neutronska zvezda sa ekstremno jakim magnetnim poljem. Postojanje tog „metka“ ukazuje da je eksplozija supernove bila veoma nesimetrična. Detaljnija ispitivanja slike nagoveštavaju mogućnost postojanja još jedne slične metkolike strukture, smeštene na suprotnoj strani ostatka supernove, koju je nešto teže zapaziti.

Plava boja na slici odgovara zračenju u iks-oblasti, nevidljivoj ljudskom vidu, i nju je „fotografisao“ Čandra, dok je žutu i purpurnu boju snimio Habl, u ukupnoj ekspoziciji od 43 časa.

Novijim posmatranjima starost objekta N49 procenjena je na oko pet hiljada godina, a izračena energija je oko dva puta veća od energije koju izrači prosečna supernova, što znači da je sama zvezda koja je eksplodirala bila znatno masivnija od tipične. Objekat je od nas udaljen oko 160 hiljada svetlosnih godina, i smešten je u sazvežđu Zlatna riba (Dorado), vidljivom na južnom nebu.


Link na fotografiju: ST Chandra


Author: Ivan Stamenković