Tadpole-galaxy

Galaksija na slici, gore levo, zove se Tadepole Galaxy (galaksija Punoglavac) zbog dugačkog repa koji vuče za sobom te oblikom zaista i podseća na punoglvca. Njena kataloška oznaka je UGC 10214 (UGC je akronim od Uppsala General Catalogue koji broji 12.921 galaksiju vidljivu sa severne hemisfere naše planete). To je spiralna galaksija od nas udaljena 450 miliona svetlosnih godina a nalazi se u sazvežđu Zmaj (Draco). Njen pomenuti "rep" je zvezdana staza nastala spajanjem dve galaksije. Veća svojom moćnom gravitacijom usisava manju i tako je nastao taj 280 000 svetlosnih godina dugačak zvezdani rep.  U repu se vide i pojedina zvezdana jata. To su svetlo plave grudve, a svaka od njih sadrži više miliona džinovskih zvezda. Svaka ta zvezda džin je desetak puta toplija i milion puta sjajnija od našeg Sunca.

Pored Punoglavca sa zvezdanim repom na fotografiji se nalazi i preko 6.000 galaksija u pozadini i po tome ova fotografija skoro da konkuriše čuvenoj fotografiji Hablovo ultra-duboko polje.


Link na fotografiju: HUBBLESITE galery
Credit: NASA, H. Ford (JHU), G. Illingworth (UCSC/LO), M.Clampin (STScI), G. Hartig (STScI), the ACS Science Team, and ESA
Još iz Zagonetnog kosmosa


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky