Još jedan čovek sa Meseca je napustio životnu scenu. Edgar Mičel, pilot mesečevog modula misije "Apolo-14" koji je pre tačno 42 godine postao šesti čovek na Mesecu, preminuo je 4. februara 2016. u bolnici grada Vest Palm Bič. Mičel je imao 85 godina.

apollo14

edgarmit 240px EdgarMitchellByPhilKonstantin

Mičel je rodjen septembra 1930. u Teksasu. Naučio je d leti kada je imao samo 13 godina. Po diplomiranju na Tehnološkom institutu Karnegi 1952. prelazi u Pomorske snage u jednu bazu u Kaliforniji gde je prošao kroz letačku obuku. Od 1954-1957. služio je kao mornarički pilot na Okinavi (Japan) , posle čega je postao probni pilot. Imao je ukupna nalet od oko 5000 časova, od toga gotovo polovinu na reaktivnim avionima.

Doktorirao je na Tehnološkom institutu Masačusets 1964. i oblasti aeronautike i astronautike, posle čega je rukovodio jednim od projekta u okviru vojnog programa gradnje Orbitalne laboratorije sa ljudskom posadom (MOL). Dve godine kasnije, u vojnoj bazi "Edvards" završio je poznatu vazduhoplovnu školu probnih pilota.

Te iste 1966. godine, u aprilu postaje astronaut pete grupe NASA-e. Bio je u posadi podrške misije "Apolo-9", zatim dubler pilota mesečevog modula u misiji Apolo-10".    

Svoj jedini kosmički let Mičel je obavio od 31. januara do 9. februara 1971, u svojstvu pilota mesečevog modula kosmičkog broda "Apolo-14". Tada je postao 50. ovek u kosmosu, i 28 američki astronaut. Tokom misije je skupa sa komandtanom posade Alenom [epardom 5. februara spustio na Mesec, u oblast kratera Fra-Mauro. Tada je postao šesti čovek na Mesecu, gde je dva puta izlazio. Na površini Meseca je skupa sa [epardom koristio prvi mali ručni mobilni transporter kojim su prevozili opremu i uzorke tla. Na Mesecu je proveo 33 časa i 30 minuta, od toga je gotovo devet i po časova bio na samoj površini. Dok su [epard i Mičel bili na Mesecu, gore ih je na orbiti čekao astronaut Stjuart Rusa.    

Po povratku na Zemlju, bio je dubler u misiji "Apolo-16", ali je po gašenju mesečevog programa "Apolo" 1972. napustio NASA-u.

Pored toga što je bio na Mesecu, Mičel }e takodje ostati upam}en po njegovom zanimanju paranormalnim pojavama. Tako je, bez znanja NASA-e i kolega iz posade, tokom leta pokušao da (bez uspeha) uspostavi telepatske veze sa nekoliko istomišljenika na Zemlji.

Po odlasku iz NASA-e osniva Institu duhovnih nauka u Kaliforniji koji se bavio različitim parapsihološkim fenomenima. Od 1974-1978. predsednik je svoje kompanije u Palm Biču na Floridi (Edgar Mitchell Corporation), posle čega je radio u savetu direktora kompanije Forecast Systems u državi Juta.

apollo14golf

Autor je mnogo radova iz različitih oblasti razvoja ljudskog društva.

Posle smrti Mičela, niko od slavne posade "Apola-14" više nije medju živima. Stjuart Rusa je preminuo 1994, a komandant misije Alan [eard 1998.

apollo 14 apollo 14 4
iTAZWe1KFG3E Apollo 14 NASA
   
Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: